De Tao van het landschap

…een andere natuurbeleving

Spreker​: Eric Brinckmann
Datum​: 9 februari 2022
Locatie​: Natuurpark Kronenkamp te Neede

Door Eva Bouwmeester

Introductie

Eric Brinckmann, onze gastspreker van vanavond, is landschapshistoricus, filosoof en beheerder van landgoed Het Lankheet. Hij schreef meerdere boeken over landschapsfilosofie. In het boek ‘Wandelen met meester Li’ laat Eric Brinckmann zien hoe ook hij, zoals wij wel herkennen, zich met moeite uit de natuurbeleving van het benoemen en verklaren losmaakt. Hij vindt een methode in het Taoïsme, de oude Chinese levensleer waarin niet het kennen maar het ervaren centraal staat.

BrinkmanDe avond is volgeboekt. Wat fijn dat het weer kan! Als nieuw lid van IVN Oost-Achterhoek en natuurgids in opleiding aan mij de eer om vanavond het verslag te maken.

Nadat alle CoronaCheck codes zijn gescand en iedereen met een kopje koffie of thee is geïnstalleerd start de avond met een mooie introductie door Ton Reerink.

Eric start zijn verhaal met de vraag of wij met onze westerse denkbeelden wel in staat zijn om het Taoïsme überhaupt te begrijpen. Hij neemt ons mee in een historische vlucht hoe het komt dat wij natuur beleven zoals we nu doen en hoe anders deze is t.o.v. de Chinese cultuur.

Tao2Ervaren in plaats van verklaren

De grote uitdaging voor ons is om weer echt in contact te komen met de natuur. De natuur, de hele buitenwereld eigenlijk, is ons haast vreemd geworden. We zitten 95 procent van onze tijd binnen. En als we dan buiten in de natuur lopen zijn we alles wat we zien aan het benoemen en verklaren. Eric geeft aan dat het natuurlijk niet verkeerd is om kennis te hebben van de natuur maar we vergeten om de natuur ook te ERVAREN. We moeten weer gaan ervaren in plaats van verklaren.

Hoe kunnen we dit doen

Zijn advies is, ga de natuur in en neem de tijd om waar te nemen. Volledig waarnemen. Er zit een herinneringssysteem in je hele lijf, er speelt veel meer mee bij het ervaren van de natuur dan we denken. Wat roept een bos in je op? Wat doet het met je? Ga eens voor langere tijd ergens zitten in de natuur. Voel en ervaar wat dit met je doet. Wij kijken als westerlingen van onder naar de horizon en niet verder omhoog. Voor de Chinezen is de lucht, de hemel, ook heel belangrijk. Zij kijken van boven naar beneden en nemen de lucht mee in hun blik. Probeer dat ook eens te doen, verruim je blik.  

Tao3Voor we het weten is de avond alweer ten einde. Eric heeft ons meegenomen in een mooi en bevlogen verhaal. Het nodigt echt uit om met deze opdracht de natuur in te gaan. Praten erover geeft al zoveel meer gevoel van verruiming, laat staan als je straks  in het bos loopt en de natuur met deze nieuwe blik echt gaat ervaren. 

En zoals de IVN ook uitdraagt: hoe meer je je verbonden voelt met de natuur, hoe beter je ervoor gaat zorgen.

Tao4