Koevinkjes, Kevers en verschillende soorten kruipers: Insecten zoeken op de Blesdijkerheide Insecten en bodemdieren

Koevinkjes, Kevers en verschillende soorten kruipers: Insecten zoeken op de Blesdijkerheide

Noordwest-Overijssel 12 augustus 2022

De Blesdijkerheide is een afwisselend natuurgebied dat beheerd wordt door Staatsbosbeheer. Kenmerkend van dit gebied zijn de vennetjes, heide en (kleine) bospercelen. Het is daarom een zeer geschikte locatie voor een insectenexcursie. Onder leiding van natuurgids en insectenexpert Willem-Jan Hoeffnagel zochten op 23 juli een groep van 16 personen naar insecten.
Het weer was zeer geschikt, daardoor bestond de vegetatie uit plekken met en zonder zon. De ideale situatie om veel insecten te zien.

Opvallend was in ieder geval het hoge aantal van de dagvlinder het Koevinkje. Ook de Groene schildwants was in groot aantal aanwezig waarbij duidelijk de diverse nimfen stadia konden worden onderscheiden. Op Salomonszegel werd een aan die plant gebonden bladwesp en een haantje (kever) aangetroffen.

Spectaculair was het zien van een onderwaterstadium van de nimf van de Gegroefde haarwaterroofkever. Een foto hiervan staat als plaatje bovenaan.
Let eens op de enorme kaken waaraan bijvoorbeeld waterslakken ten prooi vallen.

Hieronder een paar foto’s van diverse insecten met hun naam.

Het betreffen:
    • De bladwesp Tenthredo livida
    • De larve van de Salomonszegelbladwesp
    • Gewone smalboktor
    • Glimmende bladjager (een roofvlieg)

Al met al een zeer goede oogst mede door het gunstige “insectenweer”. De insecten werden gedetermineerd met behulp van de aanwezige kennis, soms gebruik makend van de OBS Identify app. Dat insecten worden gevangen en opgeprikt is (gelukkig) een gebruik dat deze eeuw is uitgestorven.

Ben je ook geïnteresseerd in insecten en wil je er meer over weten? Elk jaar organiseert IVN in samenwerking met de KNNV meerdere insectenexcursies. Hou daarvoor deze website en De Koppel in de gaten. Er is ook een insectenwerkgroep die in de wintermaanden regelmatig bij elkaar komen.  Aanmelden voor de werkgroep kan via: Arjen Lensen (arjen.nat@gmail.com).

Tenthredo lividaTenthredo livida

Larve SalomonszegelbladwespLarve Salomonszegelbladwesp

Gewone smalboktorGewone smalboktor

Glimmende bladjagerGlimmende bladjager

 

Ontdek meer over

Deel deze pagina