IVN Natuurgidsenopleiding 2023 – 2024

IVN Natuurgidsenopleiding 2023 – 2024

Noordwest-Overijssel 27 mei 2022

Vanaf januari 2023 gaan de IVN-afdelingen van Westerveld en Noordwest-Overijssel samen een Natuurgidsenopleiding organiseren. Die opleiding, die zo’n anderhalf jaar duurt, is bedoeld voor iedereen die zich actief in wil zetten voor de natuur: als gids of als organisator van educatieve activiteiten.

De cursus is een kaderopleiding van het IVN. Als cursist doe je in ongeveer vijftig lessen kennis en vaardigheden op om groene activiteiten te organiseren en begeleiden. De aandacht gaat uit naar hart, hoofd en handen: genieten van de natuur, meer te weten komen over planten en dieren en praktisch bezig zijn. Tijdens cursusavonden en excursies krijgen cursisten een brede basiskennis van natuur en milieu in – vooral – Zuidwest Drenthe en Noordwest Overijssel. De cursisten leren hoe ze zelf informatie kunnen verzamelen en kennis kunnen overbrengen. Ze verdiepen zich in het werk van de organiserende natuurverenigingen.

Cursusteam
In april is er een eerste overleg geweest tussen beide afdelingen om de organisatie van de opleiding voor te bereiden en een cursusteam te vormen. Guido Nijland, Lydia Haafkens en Jan Nijman zullen namens IVN Westerveld in het cursusteam plaatsnemen. Vanuit IVN Noordwest Overijssel (Steenwijkerland) zijn dat Willem-Jan Hoeffnagel en Elizabeth Binsbergen.

Een cursusteam zorgt voor de noodzakelijke voorbereiding. Denk aan het uitwerken van het programma, werven van docenten,  werving van cursisten, maken van een lesrooster of het maken van een begroting en aanvragen van subsidies. Daarbij is het landelijk opgestelde programma een belangrijke leidraad. Zo bestaat de cursus uit vijf modulen:

  • kennismaking en oriëntatie
  • planten en bodem
  • dieren
  • ecologie
  • landschap.

Die vijf modulen worden uitgewerkt in zo’n twintig theorieavonden en twintig praktijkochtenden. Daarnaast moeten cursisten een aantal opdrachten uitvoeren.

Uiteraard heeft het cursusteam tijdens de uitvoering hulp nodig. Om de cursisten goed te begeleiden, zijn mentoren nodig. Soms worden externe docenten ingeschakeld. En de cursisten krijgen een opdracht om binnen de afdeling een activiteit uit te voeren, de stageopdracht. Voor die opdracht zijn ook begeleiders nodig.

Diplomering in 2024
Lijkt het je leuk mee te werken aan de opleiding bijvoorbeeld als mentor, docent, stagebegeleider, neem dan contact op met het cursusteam. Dat kan via het mailadres willem-jan@hoeffnagel-photography.nl. Ook als je belangstelling hebt om de opleiding als cursist te volgen, kun je via dat mailadres contact opnemen.

Het echte aanmelden voor de opleiding is nu nog niet mogelijk. Iedereen die laat weten belangstelling te hebben, wordt dit najaar uitgenodigd voor een informatieavond. Daarna kunnen de potentiële cursisten een aanmeldformulier invullen, waarna een intakegesprek volgt.

De cursus start in januari 2023. De theorieavonden zullen op donderdagavond gehouden worden. De praktijkochtenden vinden op zaterdagmorgen aansluitend aan de theorieavond plaats. Gewoonlijk zijn er twee theorieavonden en twee praktijkochtenden per maand, behalve tijdens schoolvakanties.

We hopen dat we in de zomer van 2024 weer een nieuwe groep enthousiaste gediplomeerde natuurgidsen in de afdeling kunnen verwelkomen.
Voorblad cursus map

Deel deze pagina