Hoempende roerdompen en fabelachtige nachtegalengezang Vogels

Hoempende roerdompen en fabelachtige nachtegalengezang

Noordwest-Overijssel 19 mei 2022

Een geslaagde avondexcursie met Ton Bode op 6 mei.

Al vanaf de start van de excursie was het raak. De hoempende roerdomp werd meteen gehoord. De opvallende wenkbrauwstreep van de rietzanger en de blauwe borst van de blauwborst werden eveneens al vroeg gespot. Ook het onmiskenbare snorrende geluid van de snor en de roep van de koekoek werden al snel opgemerkt door de 10 enthousiaste vogelaars die zich in het gehucht Nederland hadden verzameld.

Hoe mooi deze waarnemingen ook zijn, de avondexcursie draaide vooral om een meer bescheiden verschijning, een vaal grijs vogeltje met een roestbruine staart. De nachtegaal. Herkenbaar aan zijn gevarieerde en welluidende gezang. Uithalen, rollers en fluittonen wisselen elkaar af.
In ruim een uur werden zeker 10 zingende mannetjes geteld. Zelfs zaten twee mannetjes op ongeveer 25 meter afstand van elkaar te zingen.  Ze zingen tegen elkaar op, om hun territorium af te bakenen. Een avond vol fabelachtige nachtegalengezang was het gevolg. Voor de aanwezige vogelaars een mooie gelegenheid om de zang te (leren) herkennen.

Naast nachtegalen kwamen deze avond winterkoning, roodborst, zwartkop, tuinfluiter, merel en zanglijster ook voorbij.  Hoog in de lucht werd de in V-vorm vliegende brandganzen op weg naar hun noordelijk broedgebied waargenomen.  Een geslaagde avondexcursie.

Ook een keer meer op vogelexcursie? Op 14 juni neemt Marjon Wiebing je mee naar de Beulakerpolder op zoek naar vogels van het zompige moeras en rietvelden.

Ontdek meer over

Deel deze pagina