Wandelroutes IVN Noord-Kennemerland

IVN biedt meer dan 450 wandel- en fietsroutes in Nederland aan. Deze routes zijn met de IVN Routes App te downloaden (zie: IVN wandel- en fietsroutes).

Een werkgroep van de afdeling Noord-Kennemerland heeft in deze regio vier wandelroutes gerealiseerd, waarvan er één ook rolstoelvriendelijk is (nr. 1 hieronder). Van deze 4 routes zijn de beschrijvingen, met kaartje en illustraties, te vinden d.m.v. onderstaande links. Tijdens het gebruik van de app krijg je op bepaalde plekken een seintje, waarbij je dan informatie in tekst, geluid of foto’s op je smartphone of tablet krijgt.

 1. Abdij-Adelbertusakker
   De wandeling voert u van de Abdij van Egmond naar de heilige grond van de Adelbertusakker en terug, dwars door Egmond-Binnen en aldoor met de duinen op de achtergrond.
  Startpunt: de Abdij van Egmond, lengte: 3,6 km.
 2. Poeltjesroute EgmondBinnen
   De tweede route is de zogenaamde Poeltjesroute, die nu ruim een jaar oud is. Deze route slingert zich door het prachtige duingebied van het Noordhollands Duinreservaat, dat door PWN wordt beheerd.
  Startpunt: PWN-parkeerplaats in Egmond-Binnen, lengte: 7,4 km.
 3. Kalkgrens Bergen aan Zee
   De route Op de Kalkgrens in Bergen aan Zee (over natuur en cultuur) gaat door het dorp, het bos en duingebied en het strand. Het start- en eindpunt bevindt zich voor het Zee Aquarium. Vervolgens door het mooie Parnassia-park, het historische Engelse Veld, het bos-en duingebied, het strand en nogmaals het Engelse Veld.
  Startpunt: Zee-Aquarium in Bergen aan Zee, lengte:  5,7 km.
 4. Oosterdelroute, Broek op Langedijk
   Vanaf het Museum Broekerveiling in Broek op Langedijk gaat deze redelijk vlakke wandelroute eerst een stuk door het dorp en vervolgens door Het Rijk van de Duizend eilanden. Tijdens deze wandeling word je niet alleen over natuur, maar ook over cultuur en historie geïnformeerd.
  Startpunt: Museum Broekerveiling in Broek op Langedijk, lengte: 4,9 km.