Onze werkgroepen
Bergen aan Zee redactie Blad
Dijk en Waard Egmonderhout
Heiloo ICT-ondersteuning
IVN route app Mussenwerk
Natuurgidsenopleiding Natuurkoffer
Parnassia: heemtuin Rekerhout
Kruidentuin Scholenwerkgroep
Scholingswerkgroep Strandwerkgroep
De Westert & De Bleek Wimmenum

Logo IVN Noord-Kennemerland

IVNNKL is een actieve vereniging. Wij hebben meer dan 10 werkgroepen.
Daarin organiseren we een breed scala aan activiteiten.
> Van wandelingen tot opleidingen.
> Van “aan het strand” tot “in de polder”.
> Van “voor jonger” tot “wat ouder”.

Geïnteresseerd?
Op deze pagina vind je een overzicht van onze werkgroepen en de contactpersonen.


pijl omhoog

Bergen aan Zee

Vanuit het IVN gebouw Parnassia organiseert deze werkgroep op de eerste woensdag van de maand (mei-augustus) een avondwandeling door Bergen aan Zee en het PWN-duingebied ten zuiden van het dorp. Het is een afwisselende wandeling waarin iets over de historie van Bergen aan Zee wordt verteld en over de bijzondere natuur op de grens van kalkrijke en kalkarme duinen.

Contact: Hans Stapel, hans.stapel@quicknet.nl


pijl omhoog

Redactie "Blad"

Het kwartaalblad “Blad” is een gezamenlijke uitgave van IVN Noord-Kennemerland en de KNNV afdeling Alkmaar-Den Helder. Leden van beide organisaties krijgen dit blad toegestuurd.

Contactpersoon: Ger Augustus 06 40940692


pijl omhoog

Dijk en Waard

De werkgroep verzorgt op aanvraag lezingen en organiseert regelmatig wandelingen in Park van Luna, Waarderhout en Rosarium in Heerhugowaard, recreatiegebied Geestmerambacht en een gecombineerde vaar/wandelexcursie in het Oosterdelgebied in Langedijk. Neemt u ook eens een kijkje bij de tentoonstellingsvitrine op de 1e etage van de bibliotheek aan het Parelhof in Heerhugowaard.

Coördinator: Martin Kool, e-mail: dijkenwaard@ivnnkl.nl


pijl omhoog

Egmonderhout

De werkgroep verzorgt een gegidste wandeling in de Egmonderhout, draagt bij aan lessen op basisscholen en coördineert het beheer van de Vlindertuin Groene Voet te Alkmaar.

Contact: John Scheepe, egmonderhout@ivnnkl.nl / 0645744777


pijl omhoog

Heiloo

De werkgroep Heiloo verzorgt elke derde zondag van de maand een wandeling op Landgoed Nijenburg (Heilooër Bos).

Contact: Melvin Gischler, 06 17268056


pijl omhoog

ICT-ondersteuning

Deze werkgroep houdt zich primair bezig met beheer, ontwikkeling en ondersteuning van de eigen ICT-middelen van de afdeling Noord-Kennemerland. Daarnaast wordt ondersteuning geboden bij het gebruik van de landelijke systemen voor zover dat niet landelijk is belegd.

Contact: Henk Volbeda, ict@ivnnkl.nl; specifiek voor de website: Pieter de Groot, webmaster@ivnnkl.nl


pijl omhoog

IVN route app

De werkgroep heeft vijf wandelroutes ontwikkeld, de Poeltjesroute en het Rondje Abdij-Albertusakker, beide in Egmond-Binnen, Op de kalkgrens in Bergen aan Zee, de Oosterdelroute in Broek op Langedijk en de Stinzenplantenroute Alkmaar.
Nieuwe routes zijn in ontwikkeling. Download de IVN-route app op uw smartphone om deze routes te volgen.

Contact: Piet Singer, routeapp@ivnnkl.nl


pijl omhoog

Natuurkoffer

De werkgroep Natuurkoffer heeft als doelstelling de Natuurkoffer zoveel mogelijk en op verschillende plaatsen te presenteren.
De natuurkoffer “KIJK” zit boordevol ideeën om met ouderen de natuur te beleven zonder de deur uit te gaan. Er komen o.a. prachtige foto’s uit de natuur op tafel met herkenbare beelden uit Noord-Kennemerland. Hierdoor worden de ouderen uitgenodigd vragen te stellen en hun verhaal te vertellen.
Deze natuuractiviteit wordt begeleid door IVN-natuurgidsen, samen met vrijwilligers en werknemers van verpleeg- en verzorgingshuizen.

Contact: Thea Scheepe, 06 3620 1344


pijl omhoog

Mussenwerk

Werkgroep Mussenwerk verzorgt activiteiten voor scholen, buurthuizen, verzorgingshuizen en in wijken. Het gaat om natuurbeleving in de directe woon- en leefomgeving. Deze activiteiten worden het liefst buiten gedaan, rondom de school of in het dichtstbijzijnde park of gewoon in de wijk.

Contact: Thea Scheepe, 06 36291344 / mussenwerk@gmail.com


pijl omhoog

Natuurgidsenopleiding

Eens in de 3 tot 5 jaar organiseert een docententeam, bestaande uit leden van IVN Noord-Kennemerland, een nieuwe opleiding tot natuurgids volgens de landelijke richtlijnen van IVN. De cursus duurt ruim 2 jaar. De laatste cursus is gestart in januari 2022.

Contact: Marja Apeldoorn, natuurgids2021@ivnnkl.nl


pijl omhoog

Heemtuin Parnassia

De werkgroep Heemtuin Parnassia houdt zich bezig met beheer en onderhoud van de heemtuin rond het Parnassiagebouw.

Contact: Irene Voorberg, 06 13399934


pijl omhoog

Rekerhout

In het mooie park de Rekerhout worden het hele jaar door op de vierde zondag van de maand wandelingen gehouden.

Contact: Paul Bannink, 06 14171864


pijl omhoog

Kruidentuin Rekerhout

Door een groep vrijwilligers wordt de Kruidentuin in de Rekerhout onderhouden. Lees verder Werkgroep Kruidentuin Rekerhout.

Contact: Klaas Jan Koedijk, 06 20245053 / kruidentuin-rekerhout@ivnnkl.nl


pijl omhoog

Scholenwerkgroep

De Scholenwerkgroep laat kinderen actief en ontdekkend met de natuur bezig zijn. Het veldwerk wordt uitgevoerd door een of meerdere gidsen, afhankelijk van de groepsgrootte, de aard van de excursie en het aantal begeleiders vanuit de school. De gids zorgt voor opdrachten die in kleine groepjes uitgevoerd worden en voor het benodigde materiaal. Een actieve deelname van de leerkracht en begeleiders is gewenst.

Contact: Floor van Splunder, boekingscholen@ivnnkl.nl


pijl omhoog

Scholingswerkgroep

De scholingswerkgroep organiseert jaarlijks een of meerdere kortere cursussen voor leden van IVN-NKL en voor belangstellenden.

Contact: Joop Bons, 06-17718717


pijl omhoog

Strandwerkgroep

De Strandwerkgroep verzorgt het korren en jutten op het strand van Bergen aan Zee, elke derde zondag van de maand, vanuit het gebouw Parnassia.

Contact: Johan Eilering, 06-57880486.


pijl omhoog

De Westert en De Bleek

Deze groep bestaat uit leden die zich verdiept hebben in de cultuurhistorie, het landschap en beheer, de flora en fauna van het PWN-gebied “De Westert en De Bleek” in Egmond-Binnen. In de zomermaanden wordt op de laatste woensdag van de maand een wandeling gedaan door dit rijke gebied van cultuur en natuur.

Contact: Cocky van Engen, 072-5334948


pijl omhoog

Wimmenum

Deze groep organiseert wandelingen op de eerste zondag van de maand in het duingebied ten noorden van Egmond aan den Hoef en Egmond aan Zee. Het is een heel gevarieerd gebied, met een stuk binnenduinrand, het zeedorpenlandschap (“de doinlankies”), een stuk open duin en een vogelkijkhut. We vertrekken altijd om 10.30 uur bij het infobord van de PWN aan het einde van het Nachtegalenpad in Egmond aan den Hoef.

Contact: R. de Raadt, wimmenumnkl@gmail.com


pijl omhoog