Onze werkgroepen

 

IVNNKL is een actieve vereniging. De activiteiten zijn georganiseerd in werkgroepen.

Er is bijvoorbeeld een, een vleermuizen-werkgroep, en een werkgroep heemtuin; deze werkgroepen organiseren regelmatig excursies. Ook zijn er werkgroepen die op vaste dagen in de maand een natuurwandeling door een bepaald gebied organiseren. Er zijn werkgroepen die activiteiten voor scholen, clubs, of buurthuizen aanbieden. De werkgroep natuurgidsencursus leidt onze eigen gidsen op.

Onze werkgroepen zijn:

  1. Natuurkoffer
    De werkgroep Natuurkoffer heeft als doelstelling de Natuurkoffer zoveel mogelijk en op verschillende plaatsen te presenteren.
    De natuurkoffer “KIJK” zit boordevol ideeën om met ouderen de natuur te beleven zonder de deur uit te gaan. Er komen o.a. prachtige foto’s uit  de natuur op tafel met herkenbare beelden uit Noord-Kennemerland.  Hierdoor worden de ouderen uitgenodigd vragen te stellen en hun  verhaal te vertellen.
    Deze natuuractiviteit wordt begeleid door IVN- natuurgidsen, samen met vrijwilligers en werknemers van verpleeg- en verzorgingshuizen.
    Contact: Thea Scheepe, 06 3620 1344
  2. Redactie “Blad”
    Het kwartaalblad “Blad” is een gezamenlijke uitgave van IVN Noord-Kennemerland en de KNNV afdeling Alkmaar-Den Helder. Leden van beide organisaties krijgen dit blad toegestuurd.
    Contactpersoon: Ger Augustus 06 40940692
  3. De Egmonden (twee werkgroepen)
    a: Werkgroep “De Egmonden Wimmenum”
    Deze groep organiseert wandelingen op de eerste zondag van de maand in het duingebied ten noorden van Egmond aan den Hoef en Egmond aan Zee. Het is een heel gevarieerd gebied, met een stuk binnenduinrand, het zeedorpenlandschap (“de doinlankies”), een stuk open duin, alsook een vogelkijkhut. We vertrekken altijd om 10.30 uur bij het infobord van de PWN aan het einde van het Nachtegalenpad in Egmond aan den Hoef.
    Contact: R.  de Raadt, wimmenumnkl@gmail.com
    b: Werkgroep “Westert en de Bleek”
    Deze groep bestaat uit leden die zich verdiept hebben in de cultuurhistorie, het landschap en beheer, de flora en fauna van het PWN-gebied “de Westert en de Bleek” in Egmond-Binnen. Wandelingen in de zomermaanden op de laatste woensdag van de maand.
    Contact: Cocky van Engen, 072-5334948
  4. Egmonderhout
    De werkgroep verzorgt een gegidste wandeling in de Egmonderhout, draagt bij aan lessen op basisscholen, coördineert het beheer van de Vlindertuin Groene Voet te Alkmaar.
    Contact: John Scheepe, egmonderhout@ivnnkl.nl / 0645744777
  5. Natuurwerkgroep Dijk en Waard
    De werkgroep verzorgt op aanvraag lezingen en organiseert regelmatig wandelingen in Park van Luna, Waarderhout en Rosarium in Heerhugowaard, recreatiegebied Geestmerambacht en een gecombineerde vaar/wandelexcursie in het Oosterdelgebied in Langedijk. Neemt u ook eens een kijkje bij de tentoonstellingsvitrine op de 1e etage van de bibliotheek aan het Parelhof.
    Coördinator: Emerens Hoogland, e-mail: dijkenwaard@ivnnkl.nl
  6. Werkgroep Heiloo
    De werkgroep Heiloo verzorgt elke derde zondag van de maand een wandeling op Landgoed Nijenburg (Heilooër Bos).
    info: Melvin Gischler, 06 17268056
  7. Mussenwerk
    Werkgroep IVNNKL Mussenwerk verzorgt activiteiten voor scholen, buurthuizen, verzorgingshuizen en in wijken. Het gaat om natuurbeleving  in de directe woon- en leefomgeving. Deze activiteiten worden het liefst buiten gedaan, rondom de school of in het dichtstbijzijnde park of gewoon in de wijk.
    Contact: Thea Scheepe, 06 36291344 / mussenwerk@gmail.com
  8. Heemtuin Parnassia
    De werkgroep Heemtuin Parnassia houdt zich bezig met beheer en onderhoud van de heemtuin rond het Parnassiagebouw.
    Contact: Irene Voorberg, 06 13399934
  9. Rekerhout
    Wandelingen of excursies worden het hele jaar door gehouden, op de vierde zondag van de maand, in het park De Rekerhout.
    Contact: Paul Bannink, 06 14171864
  10. Kruidentuin Rekerhout
    Door een groep vrijwilligers wordt de Kruidentuin in de Rekerhout onderhouden.
    Contact: Klaas Jan Koedijk, 06 20245053
  11. Scholenwerkgroep
    De Scholenwerkgroep laat kinderen actief en ontdekkend met de natuur bezig zijn. Het veldwerk wordt uitgevoerd door een of meerdere gidsen, afhankelijk van de groepsgrootte, de aard van de excursie en het aantal begeleiders vanuit de school.
    De gids zorgt voor opdrachten die in kleine groepjes uitgevoerd worden en voor het benodigde materiaal. Een actieve deelname van de leerkracht en begeleiders is gewenst
    Contact: Floor van Splunder, boekingscholen@ivnnkl.nl
  12. Strandwerkgroep
    De Strandwerkgroep verzorgt het korren en jutten op het strand van Bergen aan Zee, elke derde zondag van de maand, vanuit het gebouw Parnassia.
    Contact: Johan Eilering, 06-57880486.
  13. Natuurgidsenopleiding
    Een docenteam van acht natuurgidsen bereidt een nieuwe opleiding tot natuurgids voor volgens de landelijke richtlijnen van IVN. De start van de cursus is beoogd voor januari 2022.
    Contact: Marja Apeldoorn, natuurgids2021@ivnnkl.nl
  14. Scholingswerkgroep
    De scholingswerkgroep organiseert jaarlijks een of meerdere cursussen voor leden van IVN-NKL en voor belangstellenden. Er loopt een bomencursus (volgeboekt) en er is een Klimaatcursus gepland in oktober-november 2021, zie Klimaatcursus De Groene Verandering.
    Contact: Joop Bons, 06-17718717
  15. Werkgroep IVN Routes app
    De werkgroep heeft vijf wandelroutes ontwikkeld, de Poeltjesroute en het Rondje Abdij-Albertusakker, beide in Egmond-Binnen, Op de kalkgrens in Bergen aan Zee, de Oosterdelroute in Broek op Langedijk en de Stinzenplantenroute Alkmaar. Nieuwe routes zijn in ontwikkeling. Download de IVN-route app op uw smartphone om deze routes te volgen.
    Contact: Piet Singer, routeapp@ivnnkl.nl
  16. Werkgroep Bergen aan Zee
    Vanuit het IVN gebouw Parnassia organiseert deze werkgroep op de eerste woensdag van de maand (mei-augustus) een avondwandeling door Bergen aan Zee en het PWN-duingebied ten zuiden van het dorp. Het is een afwisselende wandeling waarin iets over de historie van Bergen aan Zee wordt verteld en over de bijzondere natuur op de grens van kalkrijke en kalkarme duinen.
    Contact: Hans Stapel, hans.stapel@quicknet.nl