Maandelijkse wandelingen

Een wandeling met een IVN-natuurgids is een unieke belevenis: een prettige wandeltocht door mooie natuur, terwijl de gids interessante zaken laat zien en er veel over kan vertellen.

Aankondigingen voor deze excursies worden gedaan op deze website (Activiteiten NKL), onze Facebookpagina (IVN Noord-Kennemerland) en in plaatselijke bladen.
Kosten voor alle excursies hieronder genoemd: € 3,00 voor volwassenen. IVN-leden en kinderen gratis.


Onderstaande wandelingen worden op vaste dagen gehouden:
In de duinen ten noorden van Egmond a/d Hoef en Egmond aan Zee
In de Egmonderhout in Alkmaar
Korrren of jutten op het strand bij Bergen aan Zee
In de Rekerhout in Alkmaar Noord
Avondwandeling in de duinen bij Egmond Binnen
In het Heilooërbos
De duinen bij de Schaapskooi in Bergen
Natuur- en cultuurwandeling Bergen aan Zee
Wandelen in Dijk en Waard (Langedijk en Heerhugowaard)
Wandelen in recreatiegebied Geestmerambacht

In de duinen ten noorden van Egmond a/d Hoef en Egmond aan Zee


Elke eerste zondag van de maand. We wandelen verschillende routes. Alle rondleidingen beginnen om 10.30 uur. 

We hebben wandelingen door het open duin, langs de binnenduinrand en door het zeedorpenlandschap . De start is bij het PWN-informatiebord aan het einde van het Nachtegalenpad in Egmond aan den Hoef.

Info: wimmenumnkl@gmail.com

naar wandelingen-menu

In de Egmonderhout in Alkmaar


Wandeling door het park Egmonderhout-Zuid. Elke tweede zondag van de maand om 10 uur bij de ingang van het park aan het eind van het Honkpad (zijstraat van de Van de Veldelaan), in de wijk De Hoef.

De Egmonderhout-Zuid is een compact natuurparkje in Alkmaar en bij uitstek geschikt om flora en fauna te volgen door de vier seizoenen heen.

Info: John Scheepe, 06 45744777 of ivn.egmonderhout@gmail.com

naar wandelingen-menu

Korren of jutten aan het strand bij Bergen aan Zee

Deze activiteit gaat weer van start als alle seinen vwb Covid19 of Corona weer op groen staan. De belangstelling is dermate groot dat 1,5 meter afstand houden onmogelijk is


Elke derde zondag van de maand, 's morgens om 10 uur, start bij IVN-gebouw Parnassia in het Parnassiapark in Bergen aan Zee. Afhankelijk van het weer gaan we korren of jutten.

Korren gebeurt met een net dat over de bodem van de zee wordt gesleept. Het is een zwaar werk, maar vele handen en handjes maken licht werk. Het net wordt door de IVN-gids in zee geplaatst en door de deelnemers vanaf het strand door de branding getrokken. Zo’n net werd en wordt vaak gebruikt door garnalenvissers die vaak niet blij zijn met de ‘bijvangst’ die ze hebben. Wij zijn daar juist wel blij mee, want het geeft inzicht in het rijke leven langs de Nederlandse kust. Na het binnenhalen kijken we met spanning naar de vangst. Elke vangst is weer anders en roept andere verhalen op. De gids zal je vertellen over zeesterren, de krabbetjes, de platvissen en andere zeedieren die je vangt.

Bij het jutten lopen we langs de vloedlijn en/of de duinenrij en kijken we wat er allemaal is aangespoeld: schelpen, krabbetjes, haaie- of rogge-eieren, allerlei wieren, zeesterren. Aan de hand van de vondsten vertelt de gids meer over het leven in de zee.

De kust is dynamisch en leeft! Dat zul je zien en ervaren op deze avontuurlijke excursies. Laat je betoveren door de altijd wisselende omstandigheden aan de kust. Een kor- of een jut-excursie is een belevenis!

Info: Johan Eijlering, 06 57 88 04 86

naar wandelingen-menu

In de Rekerhout in Alkmaar Noord


Excursies worden het hele jaar door gehouden op de vierde zondag van de maand. Aanmelden is niet nodig. De start is om 10 uur bij de kinderboerderij in de Rekerhout.

De wandeling duurt ongeveer anderhalf uur. Planten, bomen, vogels en insecten worden, naar gelang de tijd van het jaar, besproken. Ook bekijken we de daar aanwezige kruidentuin. 
Na afloop kan men koffie drinken  (op eigen kosten) in het theehuis van de kinderboerderij.

Info: 072-5623151

naar wandelingen-menu

Avondwandeling in de duinen bij Egmond Binnen

Alleen in de zomermaanden (april t/m augustus) de laatste woensdag in de maand, van 19 tot 21 uur. De wandeling gaat door het PWN-duingebied "De Westert en De Bleek".
We vertrekken vanaf het parkeerterrein van PWN aan de Oude Schulpweg. Vooraf aanmelden is nodig. 
Men moet zelf zorgen voor een toegangskaart tot het PWN-gebied.

Info en aanmelden: Cocky van Engen,  072 533 49 48

naar wandelingen-menu

In het Heilooërbos


Elke derde zondag van de maand. Een wandeling van ongeveer 2 uur door landgoed Nijenburg. Start om 10 uur bij de Kattenberg aan de Kennemerstraatweg in Heiloo, tegenover de oprijlaan van landgoed Nijenburg.

info: Melvin Gischler, 06 1726 8056

naar wandelingen-menu

In de duinen bij de schaapskooi

Elke tweede zondag van de maand, een wandeling van ongeveer 2 uur onder leiding van IVN-natuurgids Jos Bos.
De start is om 10.15 uur bij de parkeerplaats Uilenvangerweg en het einde is tegen 12 uur bij de Schaapskooi.

Een duinkaart is verplicht voor het Noord-Hollands Duinreservaat (er is een de kaart-automaat bij de parkeerplaats).

Info: Jos Bos, 06-15065249

naar wandelingen-menu

Natuur- en cultuurwandeling Bergen aan Zee

duinen bij bergen aan Zee

Op de 1e zondagmiddag van de maanden februari t/m april start een duinwandeling vanaf het IVN gebouw Parnassia in het Parnassiapark in Bergen aan Zee.
De route gaat langs enkele karakteristieke gebouwen in Bergen aan Zee en door de duinen zuidelijk van het dorp. We vertellen iets over de historie van Bergen aan Zee, het beheer van de duinen en de unieke natuur in het grensgebied kalkarm-kalkrijke duinen.

Aanvang 14:00 uur. Deze wandeling duurt ongeveer twee uur, is bedoeld voor volwassenen en is niet geschikt voor mindervalide wandelaars. Een duinkaart is verplicht (te verkrijgen bij de automaat in Bergen aan Zee of via http://www.pwn.nl/duinkaart). Wij verwachten maximaal 8 volwassen. Stevig schoeisel en weersbestendige kleding wordt aanbevolen.
Info en aanmelden: Hans Stapel, hans.stapel@quicknet.nl

naar wandelingen-menu

Wandelen in Dijk en Waard (Langedijk en Heerhugowaard)

Er worden regelmatig wandelingen georganiseerd in de parken in Heerhugowaard. Deze wandelingen worden op de website en op de Facebook pagina van IVN-NKL aangekondigd. In het Oosterdelgebied kan een gecombineerde wandel/vaartocht met natuurgids worden gehouden. De data worden op de website aangekondigd.

naar wandelingen-menu

Wandelen in recreatiegebied Geestmerambacht

In Geestmerambacht wordt regelmatig een excursie georganiseerd. De datum wordt op deze website aangekondigd. De wandeling gaat deels over graspaden en het dragen van stevige schoenen wordt aanbevolen.
U kunt zich aanmelden via Emerens Hoogland, dijkenwaard@ivnnkl.nl 

 

naar wandelingen-menu