Maandelijkse wandelingen

Een wandeling met een IVN-natuurgids is een unieke belevenis: een prettige wandeltocht door mooie natuur, terwijl de gids interessante zaken laat zien en er veel over kan vertellen.

In verband met de beperkingen die de situatie van het Corona-virus ons oplegt, zullen in de komende periode niet alle wandelingen plaatsvinden. Informeer daarom altijd eerst of een activiteit doorgang vindt. Vantevoren aanmelden is verplicht (zie emailadres of telefoonnummer bij de betreffende wandeling).


Onderstaande wandelingen worden op vaste dagen gehouden:
In de duinen ten Noorden van Egmond aan Zee
In de Egmonderhout in Alkmaar
Korrren of jutten aan het strand bij Bergen aan Zee
In de Rekerhout in Alkmaar Noord
Avondwandeling in de duinen bij Egmond Binnen
In het Heilooërbos
De duinen bij de Schaapskooi in Bergen

In de duinen ten noorden van Egmond aan Zee


Elke eerste zondag van de maand. We hebben 's winters en 's zomers verschillende routes en verschillende starttijden.

In de winter (oktober t/m maart) lopen we door het open duin en langs de binnenduinrand. De start is dan om 11 uur bij het PWN-informatiebord aan het Nachtegalenpad in Egmond aan den Hoef.

In de zomer (april t/m september) lopen we door het zeedorpenlandschap. Dan starten wij om 10 uur op het parkeerterrein aan de Watertorenweg in Egmond aan Zee.

Info: 072 533 76 01

naar wandelingen-menu

In de Egmonderhout in Alkmaar


Wandeling door het park Egmonderhout-Zuid. Elke tweede zondag van de maand om 10:00 uur bij de ingang van het park aan het eind van het Honkpad (zijstraat van de Van de Veldelaan), in de wijk De Hoef.

De Egmonderhout-Zuid is een compact natuurparkje in Alkmaar en bij uitstek geschikt om flora en fauna te volgen door de vier seizoenen heen.

Info:John Scheepe, 06 45744777 of ivn.egmonderhout@gmail.com

naar wandelingen-menu

Korren of jutten aan het strand bij Bergen aan Zee


Elke derde zondag van de maand, 's morgens om 10 uur, start bij IVN-gebouw Parnassia in het Parnassiapark in Bergen aan Zee. Afhankelijk van het weer gaan we korren of jutten.

Korren gebeurt met een net dat over de bodem van de zee wordt gesleept. Het is een zwaar werk, maar vele handen en handjes maken licht werk. Het net wordt door de IVN-gids in zee geplaatst en door de deelnemers vanaf het strand door de branding getrokken. Zo’n net werd en word vaak gebruikt door garnalenvissers die vaak niet blij zijn met de ‘bijvangst’ die ze hebben. Wij zijn daar juist wel blij mee, want het geeft inzicht in het rijke leven langs de Nederlandse kust. Na het binnenhalen kijken we met spanning naar de vangst. Elke vangst is weer anders en roept andere verhalen op. De gids zal je vertellen over zeesterren, de krabbetjes, de platvissen en andere zeedieren die je vangt.

Bij het jutten lopen we langs de vloedlijn en/of de duinenrij en kijken we wat er allemaal is aangespoeld: schelpen, krabbetjes, haaie-eieren, allerlei wieren, zeesterren. Aan de hand van de vondsten vertelt de gids meer over het leven in de zee.

De kust is dynamisch en leeft! Dat zul je zien en ervaren op deze avontuurlijke excursies. Laat je betoveren door de altijd wisselende omstandigheden aan de kust. Een kor- of een jut-excursie is een belevenis!

Info: 06 57 88 04 86

naar wandelingen-menu

In de Rekerhout in Alkmaar Noord


Excursies worden het hele jaar door gehouden op de vierde zondag van de maand. Aanmelden is niet nodig. De start is om 10.00 uur bij de kinderboerderij in de Rekerhout. Kosten: € 2.50 voor volwassenen, kinderen gratis.

De wandeling duurt ongeveer anderhalf uur. Planten, bomen, vogels en insecten worden, naar gelang de tijd van het jaar, besproken. Ook bekijken we de daar aanwezige kruidentuin. 
Na afloop kan men koffie drinken  (op eigen kosten) in het theehuis van de kinderboerderij.

naar wandelingen-menu

Avondwandeling in de duinen bij Egmond Binnen

Alleen in de zomermaanden (april t/m augustus) de laatste woensdag in de maand, van 19:00 tot 21:00 uur. De wandeling gaat door het PWN-duingebied "De Westert en De Bleek". 
We vertrekken vanaf het parkeerterrein van PWN aan de Oude Schulpweg. Vooraf aanmelden is nodig. 
IVN vraagt een bijdrage van € 2.50 per persoon. Men moet zelf zorgen voor een toegangskaart tot het PWN-gebied.

Info en aanmelden: 072 533 49 48

naar wandelingen-menu

In het Heilooërbos


Elke 3e zondag van de maand. Een wandeling van ongeveer 2 uur door landgoed Nijenburg. Start om 10:00 uur bij de Kattenberg aan de Kennemerstraatweg in Heiloo, tegenover de oprijlaan van landgoed Nijenburg.

naar wandelingen-menu

In de duinen bij de schaapskooi


Elke 2e zondag van de maand, een wandeling van ongeveer 2 uur onder leiding van IVN-natuurgids Jos Bos.

De start is om 10.15 bij de parkeerplaats Uilenvangerweg en het einde is tegen 12 uur bij de Schaapskooi, waar de bezoekersruimte van het IVN geopend is. Daar is koffie en warme chocolademelk te verkrijgen en men kan gebruik maken van het toilet.

Een duinkaart is verplicht voor het Noord-Hollands Duinreservaat (er is een de kaart-automaat bij de parkeerplaats).