Bloemen en planten

Eindejaars plantenjacht

Noord Groningen 19 december 2023

We weten maar weinig van planten die midden in de winter bloeien. Daarom brengt tuintelling.nl ze in kaart tijdens de Eindejaars plantenjacht. Jaag je mee?

Midden in de winter zijn er verrassend veel bloeiende plantensoorten te vinden. Sommige kunnen het hele jaar door bloeien, andere weten hun najaarsbloei te rekken wanneer er geen serieuze nachtvorst is. En als het weer meezit dan komen de voorjaarsbloeiers al uit op zonnige en beschutte plekken. Mocht het tijdelijk heel koud zijn, waardoor er geen planten bloeien, kijk dan nog een keer als het minder koud is. Planten kunnen soms heel snel weer in bloei staan.

Hoe werkt het

  1. Kies een moment van 25 december (Eerste Kerstdag) t/m 3 januari, met goed weer voor een wandeling.
  2. Noteer gedurende één uur alle wilde en verwilderde planten die in bloei staan (geen tuinplanten). Je hoeft geen aantallen te noteren. Gebruik de zoekkaart hieronder om planten op naam te brengen.
  3. Geef de resultaten door aan FLORON of op tuintelling.nl
    Laat eventueel ook zien wat je gevonden hebt op Twitter met #plantenjacht. En deel je mooiste foto’s op onze Facebook-pagina of die van jezelf. Zo maak je andere natuurliefhebbers enthousiast om ook mee te doen.

Welke planten zagen we het vaakst in bloei? Wat zijn de verschillen met vorige jaren? Welke trends zijn er te zien? De belangrijkste resultaten publiceren we na de telling op deze pagina.
Heb je meegeteld? Dan ontvang je via e-mail een seintje als de resultaten klaar staan.


de 15 meest voorkomende winterbloeiers van afgelopen jaren
(klik op de afbeelding om deze te vergroten)

Bron: Floron

 

Ontdek meer over

Deel deze pagina