Tuintips oktober
OPERATIE STEENBREEK GROENE – AAN – DE – SLAG – TIPS
OKTOBER – WIJNMAAND
Water in je tuin: maak een opvang’bak’.
Soms is er geen plek voor een regenton. Wat doe je dan met het water van een afdakje of iets dergelijks? Misschien heb je wél plek om een opvangbak te graven. Maak die niet te klein want tijdens een flinke bui valt er heel wat water op een dakje, hoe klein ook. Doe het zo: graaf een gat en maak dat flink diep. ‘Bekleed’ de wanden en de bodem met worteldoek en vul de bak met grind of split tot aan de bovenkant. Neerslag valt er in en zakt langzaam weg in de grond.
Tegels eruit: wat kan er in?
Kijk eens rond in het tuincentrum wat je leuk lijkt om te planten. Voor grote bomen en struiken heb je natuurlijk (veel) meer ruimte nodig dan voor een kruidenplantje. Ook bollen en knollen kun je nog volop planten. Later in het seizoen zijn ze vaak afgeprijsd maar de keuze is dan meestal ook minder.
Dier van de maand: spin.
Er zijn waarschijnlijk niet veel mensen waarvan de spin het lievelingsdier is. Logisch misschien. Ze zitten in de herfst overal in huis en tuin, al dan niet voorzien van een web (niet alle spinnen maken een web). Maar ook: spinnen vangen heel wat dieren waar we een hekel aan hebben zoals muggen en vliegen. Genoeg hierover.
Buiten kun je nu de mooiste spinnenwebben bewonderen. Vaak zijn de draden ‘versierd’met kleine pareltjes, dauwdruppeltjes. Wie weet zie je net dat er een vlieg in de web is gevlogen. Aan de draden zit kleverig spul zodat hij (meestal) blijft kleven. De spin verdooft hem en spint hem in.
Bloemen: eenjarigen en nachtvorst
Eenjarige planten kunnen niet tegen nachtvorst. Eén graadje vorst en de Oost Indische kers, begonia’s en vlijtige liesjes zijn bevroren. Als het om een incidenteel nachtvorstje gaat kun je nog overwegen om de bakken en potten een nachtje beschut weg te zetten en/of af te dekken, anders is het over met de bakken. Jammer maar zo gaat het nou eenmaal. Eenjarig goed betekent maanden genieten voor, eerlijk is eerlijk, betrekkelijk weinig geld.
Groenten en kruiden
De groei raakt een beetje over. Dat komt omdat de dagen korter en de temperatuur lager worden Wat je met kruiden kunt doen, als je er heel veel hebt, is een stukje of een plantje in een pot met potgrond te zetten voor in de keukenvensterbank. Door de hogere temperatuur raken ze weer aan de groei. Ben je uitgeoogst, bewaar ze dan op een koele plek en plant ze weer in de tuin als het weer het toelaat (niet bij vorst).
Door vorst worden spruiten en boerenkool wat zoeter door het hogere suikergehalte.
Fruit: herfstframbozen
Frambozen, de meeste mensen vinden het een delicatesse. Heb je een plekje in je tuin dan zou je daar, behalve zomerframbozen, één of meer herfstframbozen kunnen planten, bijvoorbeeld Autumn Bliss. Soms kun je er in november nog van oogsten, al wordt de smaak, door zongebrek, vaak wel wat minder.
Kids: pitten zaaien, word dat wat?
In veel vruchten zitten één (avocado, mango) of meer pitten. Vroeger zaten mandarijnen vol pitten maar die zijn, zoals dat genoemd wordt, eruit gekweekt maar helemaal pitloos zijn ze vaak (nog) niet.
Bewaar wat pitten, maak ze zonodig schoon onder de kraan en laat ze drogen op een koele, droge plek. Vul wat potten met half potgrond en half zand (mengen) en zaai daar je pit in. Een mangopit heeft uiteraard een grotere pot nodig dan een sinasappelpit
Doe over de potten een boterhamzakje en zet de potten op schoteltje op een warme, lichte plek maar niet in de felle zon. Laat de grond nooit helemaal uitdrogen, geef dus regelmatig een beetje water. Komen er uiteindelijk vruchten aan je plant? Soms wel, soms niet. Meestal zijn die vruchten niet zo lekker als hun ‘moeder’. Maar sommige plantje zijn wél leuk om te zien.
Wordt het buitenweer?
‘Brengt oktober veel vorst en wind, dan zijn januari en februari zeer mild (= zacht)’.
Maandtips gemist? Kijk op de site va één van de aan Operatie Steenbreek deelnemende verenigingen in Lelystad
Groei & Bloei. Website: www.lelystad.groei.nl
IVN afdeling Lelystad. Website: www.ivn.nl/afdeling/lelystad
KNNV Lelystad. Website: www.knnv.nl/lelystad
Tuinvragen? Iedere maand tuinspreekuur (gratis) in de Duurzaamheidswinkel (Stadhuisplein). Vraag daar naar data en tijden