Tuintips juni
OPERATIE STEENBREEK GROENE – AAN – DE – SLAG – TIPS
JUNI – ZOMERMAAND (op 21 juni begint de zomer).
Water in je tuin: neerslag in je vijver opvangen?
Het wordt soms wel eens aangeraden om neerslag in je vijver op te vangen: water bij water en dat klinkt logisch. Misschien toch niet zo handig: de neerslag spoelt, zeker als het lang droog is geweest, vuil, stof en andere ongerechtigheden van de verharding mee de vijver in. Planten, vissen en ander vijverleven zit niet op vervuiling te wachten. Het kan wél als je de neerslag in een begroeid ‘moeras’ (zeker een aantal vierkante meters groot!)met volop planten laat uitkomen. Vanuit het moeras stroomt het heel langzaam in de vijver. Het moeras zuivert het water.
Tegels eruit: wat kan er in?
Plant in je tegeltuintje een of meer pottomaten. Dat zijn tomaten die laag blijven maar die volop (kleine) vruchtjes ‘geven’. Doe regelmatig een klein scheutje vloeibare voeding (heb je speciaal voor tomaten) in het gietwater. De tomaten kun je ook in een grote pot planten. Buiten in weer en wind kunnen ze aardappelziekte krijgen. Blad en tomaten worden dan bruin, de tomaten kun je dan niet meer eten.
Dier van de maand: de regenworm
In de groene tuin kom je regelmatig regenwormen tegen. Zie je in een groene tuin nooit een regenworm dan zit je op slechte grond. De wormen eten plantenresten. Hun poepjes
(net piepkleine molshoopjes!) zitten barstensvol voedingsstoffen voor planten. Die voedingsstoffen uit de poepjes lossen op in water en kunnen dan weer opgenomen worden door de planten. Nuttig dus, die regenwormen! Verder graven ze gangetjes in de grond. Water zakt daardoor sneller weg. Hun grootste vijand is de mol, hij lust er wel pap van!
Bloemen
In juni kun je tweejarige bloemen zaaien zoals het Mariëtteklokje (Campanula) , madeliefje (Bellis), duizendschoon (Dianthus barbatus)en stokroos (Alcea). Ze groeien dit jaar en bloeien het volgend jaar. Soms, als de winters zacht zijn, gaan ze een jaartje langer mee. Hoe je moet zaaien staat op de verpakking.
Groenten en kruiden
Bonen leggen (bonen zaai je niet maar leg je) kan nu nog steeds. Kies uit stokbonen (worden 2,5 meter hoog, laten klimmen langs stokken die je 50 cm in de grond zet) of stambonen (blijven laag). Zet de stokken in een cirkel of vierkant, 40 cm uit elkaar en leg bij iedere stok 3 – 5 bonen. Laat ze klimmen en je hebt een soort eetbare wigwam. Leuk voor de kids (houd dan een opening vrij om in en uit te gaan) maar ook leuk om te zien!
Op de tijm kun je, nu de plant bloeit, vlinders verwachten. Wrijf eens een blaadje tussen je vingers: wat een kruidige geur!
Fruit
Tomaten, courgette en komkommers lijken het meest op vruchten, op fruit dus. Maar dat zijn ze niet. Het zijn ‘gewoon’groenten.
Kids
Heb je een stukje tuin van ongeveer 40 x 40 cm? Zaai dan je eigen hoofd, naam of iets anders dat je leuk vindt met sterrenkers. Maak eerst een tekening en trek de tekening met behulp van een stokje in de grond. In het ondiepe geultje zaai je de sterrenkers. Heb je geen tuintje maar wel een grote pot? Nou, dan gebruik je toch gewoon die pot? Plak er aan weerskanten twee mooie oren tegenaan zodat je sterrenkers gezicht nóg echter wordt!
Onkruid: waar komt het vandaan?
Misschien het je een huisdier dat delen van de dag buiten door het groen struint. Als dat het geval is neemt het dier regelmatig zaden mee in zijn vacht. Die vacht wordt schoongelikt, bijvoorbeeld in de tuin. Op die manier zorgen dieren (ook muizen) voor de verspreiding van zaden.
Wordt het buitenweer?
‘Als het koud en nat in juni is, is het de rest van het jaar ook mis!’
Maandtips gemist? Kijk op de site van één van de aan Operatie Steenbreek deelnemende verenigingen in Lelystad
Groei & Bloei. Website: www.lelystad.groei.nl
IVN afdeling Lelystad. Website: www.ivn.nl/afdeling/lelystad
KNNV Lelystad. Website: www.knnv.nl/lelystad
Tuinvragen? Iedere maand tuinspreekuur (gratis) in de Duurzaamheidswinkel (Stadhuisplein). Vraag daar naar data en tijden