Tuintips februari
OPERATIE STEENBREEK GROENE – AAN – DE – SLAG – TIPS
FEBRUARI – SPROKKELMAAND (komt van hout sprokkelen)
Water in je tuin.
Het aantal extreme regenbuien (veel neerslag en harde plensbuien) wordt steeds groter. In verharde tuinen kan dat een probleem worden, vandaar de Operatie Steenbreek die streeft naar meer groen en natuur, zoals vlinders en vogels, in tuinen. Dankzij groen kan water in de grond zakken zodat planten, dieren en mensen er weer gebruik van kunnen maken. Neerslag is regen, hagel, sneeuw en ijzel. Tien centimeter sneeuw = één cm water.
Tegels eruit: wat kan er in?
In de winter kun je, als het niet vriest, gerust planten. Het plantseizoen van planten met een kale wortel (dus niet in een pot) duurt grofweg van half november tot half april. Planten, die je in een pot koopt kun je, alweer als het niet vriest, zelfs het hele jaar planten. Geen reden om de aanleg van jouw eigen (tegel-)tuintje uit te stellen!
Dier van de maand
Soms is het in februari al een beetje lente (lees ook de weerspreuk). Op zo’n ‘lentedag’ kunnen dieren, dankzij de hogere temperatuur, ‘wakker’worden uit hun overwintering. De citroenvlinder (beschrijven hoeft niet, je herkent hem aan zijn citroengele kleur) is er één van. Genieten dus als je er een ziet! Als dát geen lentegevoel geeft…!
Bloemen
In februari bloeien (als je ze geplant hebt in oktober – november) de eerste krokussen en, uiteraard, sneeuwklokjes. Ook de heldergele winterakonieten kunnen je zomaar verrassen. Krokussen kun je ook in potten en bakken in bloei ‘trekken’. Na de bloei kunnen ze de tuin in.
Groenten en kruiden
Buiten is er op dit gebied weinig meer te vinden. Zaai daarom in huis in een pot of bak (de gebruiksaanwijzing staat op het zakje) wat sterrenkers. Knip het af als de stengeltjes 5 – 7 cm lang zijn en eet het op een boterham met kaas. Nog lekkerder met een tipje mayonaise. Na de oogst lopen ze niet opnieuw uit. Iedere week zaaien = steeds oogsten!
Fruit
In een groter tegeltuintje (60 x 60 cm minimaal) passen een rode of witte aalbes (de witte is wat zoeter) of een kleine, zuilvormige appel of peer. Kies voor een zelfbestuiver (deze info staat meestal op het etiket), daar heb je maar één exemplaar van nodig (aalbessen zijn zelfbestuivers). Is het geen zelfbestuiver dan heb je twee verschillende rassen nodig. Bijen vervoeren het stuifmeel van de ene naar de andere bloem. Als alles goed gaat verandert de bloem na een paar weken al in een kleine vrucht. Mooi die bloesem en goed voor de bijen die het moeilijk hebben.
Kids: wordt hoteleigenaar!
Er zijn allerlei diertjes die graag hun eitjes leggen in holletjes en gaatjes. Het zijn geen enge prikkers en stekers maar vriendelijke insecten. Maak zelf een insectenhotel waar ze in terecht kunnen. Neem een plak (min.10 cm) boomstam (of dikke tak) en boor daar met een houtboor gaatjes in (boordiameter 4 – 6 mm). Hang je hotel op een zonnige plek.
Wordt het buitenweer?
‘Al is de sprokkel nog zo fel, zij heeft toch haar drie (of vijf) zomerse dagen wel!’
Maandtips gemist? Kijk op de site van één van de aan de Operatie Steenbreek deelnemende verenigingen in Lelystad
Groei & Bloei. Website: www.lelystad.groei.nl
IVN afdeling Lelystad. Website: www.ivn.nl/afdeling/lelystad
KNNV Lelystad. Website: www.knnv.nl/lelystad
Tuinvragen? Iedere maand tuinspreekuur (gratis) in de Duurzaamheidswinkel (Stadhuisplein). Vraag daar naar data en tijden.