Maandelijkse tuintips (Operatie Steenbreek)

Operatie Steenbreek is een landelijke actie waaraan tientallen gemeenten, waterschappen en andere organisaties deelnemen. Doel is minder verharding en meer groen(e natuur) in tuinen en daarbuiten. Meer groen betekent dat neerslag (regen, sneeuw, ijzel en hagel) gemakkelijker weg kunnen zakken in de bodem Dat betekent onder andere minder wateroverlast maar het is ook een manier om goed om te gaan met zoet water want, hoe vreemd het misschien ook klinkt, sommige delen van Nederland hebben te maken met verdroging! 

Lees de tuintips om te zien wat u zelf kunt doen.

Waarom Operatie Steenbreek:

Het grondwater in Nederland, zeker in het westen van ons land, wordt steeds zouter. Dat betekent dat we zuinig moeten zijn op zoet water en neerslag ís zoet water. De meeste planten en dieren en zéker mensen hebben zoet water nodig om te kunnen leven.

En meer groen(e natuur)? Nu is Lelystad de groenste gemeente van Nederland, per inwoner hebben we hier het meeste groen in de directe woonomgeving, zeg maar ‘naast de voordeur’, maar het kan altijd nog groener en natuurrijker. Groen is noodzaak voor dieren, het levert bescherming, beschutting en voedsel voor tientallen diersoorten waarvan de vogels en vlinders misschien wel de meest opvallende zijn. Moet je je voorstellen dat er geen groen meer groeit in de stad! In een groenloze stad kun je niet leven (in de algemene Operatie Steenbreekfolder vind je meer informatie over nut en noodzaak van groen).

Wist je dat er in een groene tuin tientallen diersoorten leven? De meeste vallen nauwelijks op omdat ze zo klein zijn, maar ze zijn er wel. Sommige dieren, zoals vogels en vlinders, komen meestal even op bezoek, andere dieren worden in een groene tuin geboren, leven er en gaan er ook weer dood.

Groene verenigingen

 

De ‘groene verenigingen’ in Lelystad organiseerden (samen met de gemeente), allerlei activiteiten in 2018.
 
Wie zijn die groene verenigingen?

 

Wat staat er te gebeuren in Lelystad?

 

Brochure
Er is een brochure met tips samengesteld. Je kunt die afhalen bij de bieb, in de Ruiltuin en de Duurzaamheidswinkel (oude postkantoor). Of download de folder: Folder Operatie Steenbreek

Maandtips
Iedere maand kun je gebruik maken van de maandtips, die je kunt vinden op de websites van de groene verenigingen. Geen ingewikkeld gedoe waarvoor je weken aan de slag bent, maar gemakkelijk toepasbare tips waar je direct plezier van kunt hebben. Heb je geen computer? De tips kun je ook afhalen in de Duurzaamheidswinkel en in de Ruiltuin. 

Met jouw hulp wordt Lelystad nóg een beetje groener en dat is goed voor alles en iedereen!
SUCCES!