Groene tips september

Operatie Steenbreek IVN Lelystad

OPERATIE STEENBREEK  GROENE – AAN – DE – SLAG – TIPS

SEPTEMBER – HERFSTMAAND (op 21 september begin de herfst).

Water in je tuin: wat kun je doen op plekken waar water blijft staan?

Vaak is de verharding op die plek een beetje verzakt. Ook kan het een stukje tuin zijn waar de grond hard en helemaal verdicht is. Haal de verharding eruit, vul wat zand aan (te koop in zakjes van 17 liter/25 kg) en leg het weer terug. Als je de verharding er toch uit hebt kun je, als je bang bent voor een dichte laag in de ondergrond die geen water doorlaat, ook één of een paar gaten boren met een grondboor. Vul de gaten met zand of split (goed aanstampen!) en leg de verharding weer op zijn plek. Is het de grond die verdicht is, boor dan een paar gaten en vul die weer met de grond uit het gat.

Tegels eruit: wat kan erin?

Wat dacht je van wat vakjes met lentebollen? Haal willekeurig een paar tegels uit de verharding. Het zand kun je gewoon laten zitten: voeding en bloem zitten al in de bol en knol. Heb je antracietkleurige verharding kies dan, het is maar een suggestie, voor gele tulpen die je strak in het gelid zet (bijvoorbeeld een tegel 30 x 30: 3 x 3 bollen). Na de bloei haal je de bollen uit de grond en leg je de tegels weer terug (maar liever niet: lees de maandtips over meer groen en natuur in je tuin). Zet de tulpen bijvoorbeeld in de rand van het openbaar groen.

Dier van de maand: huismus

De huismus was vroeger de meest algemene vogel in tuinen en daarbuiten. Overal waar mensen wonen zag je mussen. Nu is het aantal mussen minder. Sommigen denken dat het komt omdat we geen ontbijtlaken met kruimels en ander lekkers meer buiten uitschudden maar het heeft eerder te maken met het feit dat mussen bijna niet meer kunnen broeden onder de dakpannen Help ze daarom een handje en timmer een mussenkast (en zo mogelijk meer. Tipje: met je buren uit de straat een mussenkast timmermiddag organiseren?). Zoek op internet naar de afmetingen.

Bloem: bolchrysant

Nog niet zo lang geleden vrijwel onbekend, nu volop in de mode en terecht: wat een pracht voor weinig geld! Heb je een (paar) tegelgat(en), zet er dan eens een bolchrysant in. Je hebt er weken plezier van. Geen tegelgaten? In een pot óp de verharding staan ze ook fleurig en kleurig. Je zet ze neer voor het mooi, natuur trek je er niet mee aan.

Groenten en kruiden

Veldsla kun je nu nog zaaien. Leuk en lekker. Ook verse munt kun je, misschien nog wel volop, dat hangt van het weer af, oogsten. Heb je veel? Droog het dan op een krant op een droog, koel plekje (in de zon verlies je veel aroma). Het blad knispert als het droog is. Bewaren in een potje. Zet erop wat erin zit.

Fruit: doordragende aardbeien

De meeste aardbeirassen dragen vruchten in de vroege zomer maar er zijn ook rassen die tot ver in oktober aardbeien geven zoals het doordragende ras Ostara. Het is toch wel apart als je in oktober nog wat eigen aardbeien uit de tuin kunt oogsten. Van een enkele plant oogst je vaak nog wel een beschuitje vol!

Kids: nestkastje (schoon-)maken

Wie weet heb je in de tuin een of een paar nestkastjes hangen. Prima, daar kunnen vogels veel plezier van hebben. In de herfst moet je ze even schoonmaken. Het broedseizoen is nu achter de rug en van de winter worden de kastjes weer gebruikt als schuilplek tijdens bar weer. Met een plamuurmes kun je de poepjes wegkrabben. Eventueel met lauw water en een oude afwasborstel verder schoonmaken. Misschien is er wel in gebroed. Bekijk het nestje eens (misschien leuk om op school te laten zien?). Omdat de vogels voor ieder broedsel een nieuw nestje maakt hoef je het oude nest niet te bewaren.

Heb je nog geen kast? Kijk bij Vogelbescherming Nederland voor maten en meer.

Wordt het buitenweer?

‘Als in september de donder (= onweer) knalt, met kerst de sneeuw in hopen valt!’

Maandtips gemist? Kijk op de site van één van de aan Operatie Steenbreek deelnemende verenigingen in Lelystad

Groei & Bloei. Website: www.lelystad.groei.nl

IVN afdeling Lelystad. Website: www.ivn.nl/afdeling/lelystad

KNNV Lelystad. Website: www.knnv.nl/lelystad

Tuinvragen? Iedere maand tuinspreekuur (gratis) in de Duurzaamheidswinkel (Stadhuisplein). Vraag daar naar data en tijden.

Groene tips september