Bergbos

Orchideeënveldjes maaien met de zeisbrigade.

Maandagavond 12 juli was een mooie zomeravond om de messen te slijpen en de landelijke wedstrijd voor te bereiden. De vrijwilligers van het Bergbos splitsten zich in twee groepen. Een klein groepje ging in het Bergbos gewapend met de schoffel op zoek naar de berenklauw. Om te voorkomen dat deze invasieve soort zich te veel verspreid, wordt deze plant al jaren bestreden. De plant moet zeker voor de zaadvorming omgeschoffeld worden voordat de honderden zaden zich vermeerderen. Het werk is niet zwaar, maar we passen wel op voor de netels.

De zeisbrigade ging gewapend met eigen gereedschap naar het grote orchideeënveldje. Al gauw had iedere maaier een plekje gevonden en ging zonder aansturing aan de slag alsof ze er de hele dag ernaar hadden uitgekeken.

Voordat de landelijke wedstrijd begint komt de brigade nog een aantal keer bij elkaar om de conditie op te bouwen en de slag te perfectioneren. Dat komt het verschralen van de veldjes ook nog ten goede. Dus goed voor de rietorchis.

We kregen ondersteuning van twee stagiaires en begeleidster. Zij leerden, met ondersteuning van een ervaren maaier, het oude vak “maaien met de zeis”. Met het juiste gereedschap en met steun van een “oude meester” hadden ze de slag al snel te pakken. Mooi om te zien.

Door de veertien vrijwilligers is veel werk verzet en de vogels lieten bij ons vertrek als dank een geweldig fluitconcert horen.

Ook een keertje meehelpen of leren maaien met de zeis?

Op onderstaande momenten zijn we er weer:

Zaterdagen 11 september, 9 oktober, 5 en 6 november (Natuurwerkdag) en 11 december om 13:00 uur.

We verzamelen op de parkeerplaats aan de Bronsweg in Lelystad.

Aanmelden mag door middel van een mailtje aan BergbosLelystad@gmail.com

Bergbos maaien met de zeisBergbos maaien met de zeis