Terugblik: Geneeskrachtige planten 30-06-2019


Excursie Eetbaar GroenOp een mooie, zonnige middag verzamelen we bij de Balijhoeve en starten we met de excursie ‘geneeskrachtige planten’ in het balijbos.  Karin, Joke, Raymond en Winny zijn vandaag onze natuurgidsen.

De deelnemers,  tussen de 6 en 83 jaar, niet alleen uit Zoetermeer afkomstig, vertrekken verwachtingsvol in 2 groepen met de natuurgidsen Karin , Joke , Raymond en Winny.

Excursie Eetbaar GroenWe hebben Duizendblad van dichtbij bekeken, en we zien hoe mooi de  zilverkleur aan de onderkant van Zilverschoon is.We ruiken aan een menshoge Valeriaan.
Verwonderd zien we hoe Heermoes demontabel is en over vele geneeskrachtige eigenschappen voor huid en haar beschikt.

Excursie Eetbaar GroenHet zeer kleine Robertskruid is door de bisschop Robert in de meeste kloostertuinen terecht gekomen om zijn bijzondere werking op hart en bloedvaten.
Onderweg bespreken we hoe delen van de plant al sinds oude tijden worden gebruikt om tinctuur, olie, zalf en compressen van te maken.
SabelsprinkhaanWe bewonderen tussen de planten door Een prachtige sabelsprinkhaan.
We worden verrast door de schoonheid van de nét bloeiende moerasspirea.
We bijten op een houtje, het tweejarige hout van de Wilg, omdat dit  salicynezuur bevat en in het lichaam wordt omgezet in de pijnstillende salicyne.

Sint-JanskruidHet valt op hoe bitter de smaak is.
Grote indruk maakt het St Janskruid. Dit bloeit rond de langste dag , met onze loepjes zien we de ‘gaatjes’ , de klieren, in het blad.
Verrassend Hoe sterk de werking is bij somberheid en depressie, zodat dit middel niet tegelijk met andere medicatie ingezet mag worden.
We komen erachter hoeveel deskundigheid nodig is om goed met de geneeskracht uit de natuur om te gaan.
Excursie Eetbaar GroenMet dit mooie en zonnige weer drinken we gezellig een kopje lindebloesemthee onder de kastanjeboom op de Balijhoeve.

 

 

Excursie Eetbaar GroenEen leuk moment om nog even na te praten.

 

 

 

Excursie Eetbaar Groen