IVN natuur in Amsterdam
(Moes)tuinen
donderdag28mrt2019

Kijk op 1 april bij NPO2: De vrouwen van Venserpolder

2Doc: De vrouwen van Venserpolder. Melie, Talita, Gilma en Maureen zaaien en oogsten in de Bijlmer

Maandag 1 april, 20:55-21:55 uur op NPO 2

De vrouwen die samenkomen in de Bloei & Groei tuin in Venserpolder delen lief en leed met elkaar. Omroep Human maakte de documentaire De Vrouwen van Venserpolder waarin ze Melie, Talita, Gilma en Maureen, enkele van de bewoonsters van 'blok 10' die bij Bloei & Groei tuinieren, volgen. Wroetend in de aarde, met het tuingereedschap in de hand, gaan deze vrouwen niet alleen hun eigen problemen te lijf, maar ook die van de buurt.

Bloei & Groei in Venserpolder

Venserpolder, een buurt in Amsterdam-Zuidoost, bestaat uit zestien woonblokken. Elk blok is gebouwd rondom een binnentuin. Jarenlang geldt de binnentuin van 'blok 10' als een no-go area en ligt hij er verlaten bij. Tot het plan ontstaat om er samen met de vrouwen uit de buurt moestuintjes aan te leggen. Een groene oase creëren waar vrouwen hun eigen voedsel leren verbouwen, met hun handen in de aarde tot rust komen en de dagelijkse zorgen en hectiek even kunnen ontvluchten.

Melie, een van de vrouwen die vanaf het begin van de Bloei & Groeituin actief is, woont al sinds 1982 in de Bijlmer. "Vroeger bemoeide ik me niet met mensen. Ik ging m’n boodschappen doen, ik kwam weer thuis. Ik had een soort vrees voor mensen. Overal was ik alleen. Of met mijn kinderen. Voor de tuin en de contact met andere vrouwen kom ik naar buiten. We zijn een tuinfamilie geworden. We zijn een tuinfamilie geworden."

De vrouwen van Venserpolder is gemaakt door Eva de Breed. Het is een coproductie van Human en Moondocs.

Bloei & Groei, hét groene project met een sociale missie

Bloei & Groei biedt jaarlijks door middel van een tuintraject ruim zeventig vrouwen uit Amsterdam Zuidoost de mogelijkheid om tot bloei te komen. Hier vinden vrouwen met hun handen in de aarde rust en een moment voor zichzelf. Zij aan zij verbouwen ze hun eigen groenten, bloemen en kruiden waardoor ze deels zelfvoorzienend worden. Een Tuincoach en een Bloeicoach werken samen om de deelneemsters zowel met het tuinieren als op persoonlijk vlak te begeleiden. Sinds dit jaar kunnen vrouwen voor het eerst ook deelnemen aan de Bloei & Groei Academie. In samenwerking met partner Cityplot doen vrouwen in zeven maanden essentiële kennis en skills op over natuurlijk tuinieren. Daarna kunnen ze als (assistent-) tuincoach aan de slag op een Bloei & Groei tuin of bij groene projecten in de buurt.

"Bloei & Groei is meer dan tuinieren", aldus oprichter Ama Koranteng-Kumi. "Het is een plek waar vrouwen werken aan een betekenisvolle relatie met de natuur en zichzelf. We staan stil bij hoe natuur ons niet alleen uitdaagt om haar beter te leren kennen, maar ook helend en versterkend kan werken."