IVN natuur in Amsterdam
(Zoog)dieren
dinsdag03sep2019

Egelweekend 14 - 15 september

14 en 15 september is het jaarlijkse egelweekend; dan wordt dit prikkeldiertje in het zonnetje gezet. Spreekwoordelijk dan, want ze houden vooral van de nacht. Dan schooieren ze heimelijk door parken, tuinen en groenstroken. Soms zie je er een: rennend of juist opgerold. Of misschien wel in je tuin op zoek naar wormen en slakken. Egels jagen op insecten en ongewervelden, al lusten ze ook wel een appeltje voor de dorst. In deze tijd van het jaar eten ze zich rond, de dikke vetlaag is nodig om de hele winter te kunnen slapen.

Egeltelling

Geef jouw waarnemingen door tijdens het egelweekend. Alle waarnemingen dragen bij aan het egelonderzoek in Nederland. Zie je een egel in je tuin? Geef het door op tuintelling.nl. Zie je een egel buiten je tuin? Geef dat door op telmee.nl of waarneming.nl

Egels lokken?

Je kunt egels naar je tuin lokken met voer en water, maar niet met melk! Daarvan krijgen ze diarree. Ze lusten kattenvoer, gehakt of egelvoer. Dat bijvoeren kan geen kwaad, zeker nu ze zich volvreten voor de winterslaap. Zorg wel dat de egel niet afhankelijk wordt.

Egelsnelweg

Heb je een hermetische schutting rond je tuin? Maak dan een gat van 13 bij 13 cm en draag zo bij aan de egelsnelweg van tuin naar tuin. En maak je buren enthousiast hetzelfde te doen. Alle tuinen van Nederland zijn een prachtige leefomgeving voor egels, maar ze moeten er natuurlijk wel in kunnen. Egels hebben de ruimte nodig, ze leggen heel wat kilometers af op een nacht.

Schuil- en nestplaatsen

Als de temperatuur onder de tien graden zakt, bouwt een egel een nest van takken en bladeren. Je helpt een egel dus met rommelhoekjes, takkenstapels en bladerhopen. Ook kun je een speciaal egelhuisje zelf maken of kopen. Rond oktober, november rolt hij zich op in zo’n nest om ergens maart, april weer wakker te worden.

Foto: Pixabay