Overig

WIJ BOUWEN AAN ONS NATUURCENTRUM!

Hengelo 7 februari 2024

HET IS BEGONNEN!

Na bijna een half jaar bouwstop (de bouwprijzen overstegen per 1 januari ons budget; een crowdfundingactie bracht gelukkig soulaas) zijn we in oktober verder gegaan met bouwen. De fundering hadden we al in de loop van februari klaar.

Fundering Natuurcentrum

De panelen voor de bouw van ons Natuurcentrum Weusthag zijn aangekomen uit Bulgarije. Snel uitladen (tijd is geld in de vervoerswereld), doorvoeren naar onze bouwplek en daarna met het bouwteam en onze geweldige helpers aan de koffie.

November: Inmiddels zijn de betonijzers voor de verankering van de wanden geplaatst. Het frame voor het schoren van de wanden en het dak ligt klaar om opgezet te worden. De panelen maken we op maat met een styroporcutter (een zeer hete draad). Maandag 27 november versterken we het frame en zetten het rechtop.

Luchtopname van de bouw van het Natuurcentrum Weusthag (en Heemtuin Weusthag), 27 december 2023

We hadden de spanten en de gordingen midden februari 2024 eindelijk mooi staan; alleen nog stempels regelen om alles goed te stabiliseren; toen kwam de januaristorm… precies van de verkeerde kant; alle spanten 150 cm uit het lood en drie staanders geknapt.

De spanten zijn begin februari alle hersteld; de gordingen voorlopig niet opnieuw aangebracht; 7 februari stonden alle buitenmuren (nog ingespoten); de veranda ziet er al machtig mooi uit.

Het is 21 februari. Inmiddels staan alle dragende buiten- en binnenwanden stabiel en zeker. Met het aanbrengen van de infra (water, elektriciteit, riool enzo) beginnen we binnenkort. Daarna kan de eerste cementspuitlaag op de wanden.

Inmiddels is het eind maart. De wanden zijn geplaatst en geschoord. De afgelopen twee weken is hard aan de infrastructuur gewerkt. Donderdag 28 maart zijn de muren met de eerste laag cementpasta bespoten. De basis van het natuurcentrum staat nu steviger dan ooit. Even pauze en na Pasen verder!

Op deze video kun je zien hoe snel en mooi dat spuiten gaat:

2024-03-28.NCW Spritzvideo.IMG_4757

2024-04-18 Druk met de bekisting van de randbalken.

 

Ontdek meer over

Deel deze pagina