Bloemen en planten

Werkgroep Landschapsonderhoud en de Paddenpoel

Hengelo 11 april 2023

Werkgroep Landschapsonderhoud 1 april

De Paddenpoel

Met een mooi grote club groene vrienden vertrokken we vanaf de heemtuin. Kruiwagens vol met gereedschap en op naar de paddenpoel. Deze plek in het park aan de noordkant van de A1 is omheind met een hek. Al jaren een plek waar de padden en kikkers zich thuis voelen. 

Helaas waren het hekwerk en de pool recent beschadigd bij het vellen van enkele bomen. Zware boomstammen lagen dwars over de poel. En ja, wij doen alles met de hand, zagen, harken inkorten et cetera. En dat gaat gepaard met veel zweet en tranen. Voor ons net een maatje te groot om aan te pakken. En nog veel belangrijker, we zagen dat er zich op enkele plekken al kikkerdril danwel slierten hadden gevormd.

Dus onze aandacht ging uit naar het herstel van het hekwerk en het verplaatsen van takken en stammen rondom de poel. De vele loslopende honden kunnen dan op die manier de poel niet verstoren. Tevens wordt zo de poel  aan de menselijke aandacht onttrokken. Het water stond dit keer hoog, eindelijk dus, maar het werd flink ploeteren om tegen de steile poelwanden op te komen. Opletten dus even hè, Chantal en Albert ☺

 

Anton, dank voor het heerlijke baksel bij de koffie. Altijd toch fijn dat we ander mans bakkunsten mogen proeven. De pauze was weer (ondanks de miezerige motregen) heerlijk om even op adem te komen. Het werk hoeft ook niet af te zijn, toch? Ontspanning staat voorop. Het is een momentje van bijkletsen en de strategie bepalen voor na de pauze. Om daarna weer vol aan de bak te gaan. 

12 uur is toch wel het moment om te stoppen. Iedereen was dan ook wel vermoeid, maar zeker niet ontevreden. Het was trouwens wel de laatste mogelijk zo diep in het bos aan het werk te gaan.

Dieren en planten zijn nu uitermate kwetsbaar. Dus de volgende ochtend, 6 mei zullen we op zoek moeten gaan naar alternatieven. Maar dat zien we dan wel. Ik houd jullie op de hoogte.

Met een groene groet, Peter

Waarnemingen:

Wilde Kievitsbloem

De wilde kievitsbloem is een in het wild in Nederland zeer zeldzaam voorkomend bolgewas, maar komt ook voor als stinsenplant. De plant is ook te koop voor gebruik in tuinen. De belangrijkste natuurlijke groeiplaats van de wilde kievitsbloem is langs de oevers van de Overijsselse Vecht en het Zwarte Water bij Hasselt (Overijssel). Ongeveer tachtig procent van de Nederlandse wilde kievitsbloemen staat hier. Van oudsher kwam de kievitsbloem voor in gebieden met klei-op-veen en dan vooral de gebieden die ‘s winters onder water stonden. De plant kan slecht tegen veranderingen aan het grondwaterpeil en is op de meeste plaatsen al voor de Tweede Wereldoorlog uitgestorven. In de Wet natuurbescherming is de wilde kievitsbloem niet meer opgenomen.  

Bron Wikipedia

pastedGraphic.png

Foto van Walter van Dijk

Ontdek meer over

Deel deze pagina