Bijen

Landschapsonderhoud voor de grondbijen

Hengelo 18 mei 2023

IVN Hengelo  werkgroep Landschapsonderhoud Weusthag

6 mei 2023

Mijn aankondiging voor deze zaterdagochtend was nogal mysterieus. De locatie en wat we zouden gaan doen had ik geheim gehouden. En dus was iedereen in het ongewisse over wat we zouden gaan uitvoeren. Om 09.30 uur verzamelen nabij de poort aan de Houtmaatweg? Ikzelf had helaas geen auto beschikbaar om het materiaal te verplaatsen. Dus enige hulptroepen verzamelenden zich bij de poort van de heemtuin.

Na het inladen van de batsen en spaden in de kruiwagens, vertrok het kluppie naar de zogenaamde  geheime locatie. Mariska in haar scoot-mobiel en ik maakten een ommetje over de verharde weg.  Je wilt toch niet blijven steken met dat ding in het mulle zand. Bij aankomst was het ‘elftal’ compleet. Al snel bleek wat de bedoeling was van die ochtend, zeker na de uitleg door Walter: “We gaan onderkomens maken voor de grondbij. Het gaat namelijk slecht met de vele soorten grondbijen. Juist hier op deze plek kunnen we ze een handje helpen door sleuven te graven van zo’n spade diep.” 

Eerst werd de toplaag er afgehaald en verspreid over de kruidenwei. Om daarna op zoek te gaan naar de gele grond net onder de zwarte schrale laag. De sleuven zijn vier meter lang en één meter breed. Best wel zwaar werk hoor, maar vooral leuk om te doen en je ziet gelijk het resultaat. En nu maar hopen dat de bijen ons werk kunnen waarderen. 

Ik zal jullie beste lezers snel laten weten of dat ook zo is.

In de pauze konden we dit keer genieten van het bakwerk van Mariska. Twee soorten gebak heerlijk en dankjewel hoor, Mariska. Al met al opnieuw een zeer nuttige ochtend met prachtig weer. Tot snel in juni. Dat zal dan de laatste keer zijn voor de zomervakantie. 

Tot juni met een groene groet, Peter.

Mooie waarnemingen: Ramshoorngalwesp (hoofdfoto) en

Knikkergalwesp                        Aardappelgalwesp

Ontdek meer over

Deel deze pagina