Beleefbos Weusthag

Vooral stadse kinderen komen nog maar weinig in contact met de natuur, met een meer natuurlijke, groene omgeving. Juist zo’n omgeving zal kinderen, jongeren bij uitstek uitlokken tot creatief spel, tot ontdekken en ontwikkelen van hun vaardigheden in de breedste zin van het woord.

En dat kan in Beleefbos Weusthag, het vrij toegankelijke deel van Heemtuin Weusthag. Het ligt westelijk van het besloten gedeelte en wordt als heemtuin beheerd. Het beheer is daar wel minder intensief. In het meer open deel bij manege De Kapberg liggen een aantal natuurspeelplekken voor kinderen en jeugdigen. Geen constructies (met touwen, bouten, schroeven, staaldraad), wel vier mooie klimheuvels, een spannende kruipbuis, enkele wilgenhutten, een beekoversteek, een strandje, twee stammenstappaden, een slingerpaalweg enzovoort. Daar kun je naar hartenlust spelen, rennen, klimmen, slepen met takken, zelf een hut bouwen. Gewoon lekker zitten kletsen kan natuurlijk ook. Een klein amfitheater staat nog op de wensenlijst. 

De aanleg, de ontwikkeling, het onderhoud en het beheer van deze speelplekken doet de werkgroep Beleefbos van IVN Hengelo. Aan het onderhoud van de rest van dit deel van de heemtuin leveren de werkgroep Heemtuin en de werkgroep Landschapsonderhoud Weusthag een belangrijke bijdrage. 

In het boomrijkere gebied van het beleefbos staan vooral veel populieren. De werkgroep ontwikkelt daar onder meer een stinzenbos en een mooie struiklaag. Verder bloemrijke graslanden, die we hooguit eenmaal per jaar maaien. 

Elke dinsdagmorgen van 9.00 tot 12.00 uur is de werkgroep bezig in het beleefbos, het hele jaar door.

Als je een keer wilt helpen, er wordt verzameld bij de poort van de Heemtuin Weusthag, van Alphenstraat 15A 7556 JT  Hengelo.

Contactpersoon Herman Mulder, hermanmulder17@gmail.com