

Volop leven op platanen
Tijdens hun onderzoek naar het vóórkomen van insecten op de Brabantse Wal ontdekten Vera Vandenbulcke en Gerrit Groeneweg dat er veel soorten overwinteren onder de schors van platanen. Zo vonden zij een groot aantal plataannetwantsen (foto), die nog niet eerder in Nederland waren gezien.
Het onderzoek werd opgepikt door Koos Dijksterhuis, die er in Trouw een aantekening in zijn natuurdagboek aan wijde, en door het programma Vroege Vogels.
Op onze website vind je een verslag over 19 soorten lieveheersbeestjes die zij op platanen vonden.

Gaat de wandeling door?
In principe gaan de wandelingen met een gids altijd door. Ook als het regent is er iets te zien!
Alleen bij heel slecht weer, wanneer het gevaarlijk wordt in de bossen, wordt een wandeling afgelast. We proberen dat op tijd aan te geven in de aankondiging en op deze plek.
Heb je je aangemeld voor een wandeling en vind je zelf het weer te slecht? Laat het dan even weten alsjeblieft.

Doe mee met de Scharrelkids van Groene Zoom

Handen uit de mouwen
Werk je graag buiten en wil je je inzetten voor het beheer en behoud van de Brabantse-Walnatuur, dan kun je meedoen met de werkgroep Landschapsbeheer. Onder deskundige leiding en in samenwerking met een boswachter wordt om de drie weken een stukje natuur in de directe omgeving van Bergen op Zoom onder handen genomen. Het gaat dan om werkzaamheden die niet kunnen worden meegenomen in het reguliere onderhoudswerk. Voorbeelden zijn het knotten van wilgen op lastig toegankelijke plekken, het verbeteren van een paddenpoel, verschralen van de kleine heideterreintjes of onderhoud aan een houtwalletje voor vogels en kleine zoogdieren.
Allemaal kleine parels in onze natuur die met een beetje extra inspanning behouden kunnen blijven.