Excursie Ravenhof en Moretusbos

Wandel door natuur en cultuur op de Brabantse Wal

Praktisch

De wandeling vertrekt zaterdag 14 oktober om 14 uur vanaf de parkeerplaats van Kasteel Ravenhof, Oude Broek 4 Stabroek (België).
Stevige wandelschoenen en een verrekijker zijn aangeraden. De wandeling is 3,5 km lang en duurt ongeveer 3 uur. Deelname is gratis.

Moretusbus en Ravenhof

Op de grens van België en Nederland ligt het landgoed Moretusbos, dat in opdracht van jonkheer Josephus Moretus in het midden van de 18e eeuw werd aangelegd. Op de plek van de toenmalige hoeve Steenland werd in de 16e eeuw een kasteel gebouwd. In 1810 werd dat kasteel verbouwd in Rococo-stijl. De eveneens in deze stijl gebouwde Gloriëtte was er al in 1768.
Oude lanen, zichtlijnen, een stervormig bos en andere elementen die zo kenmerkend zijn voor een landgoed zijn aanwezig. Maar ook invloeden van de Engelse landschapsstijl en de gardeneske periode vinden we hier.
Oude bomen trekken veel vogels aan en ieder jaar broeden hier dan ook soorten als zwarte specht, grote bonte specht, boomklever en boomkruiper. Een aantal van die vogels is hier ook in de herfst te zien en te horen.

De gids zal vertellen wat de gevolgen zijn van de droogte van de laatste jaren. Hoe de natuur zich voorbereidt op de winter komt eveneens aan bod en er zullen vast een zeker mooie paddenstoelen te bewonderen zijn. Ook komt de geschiedenis van Ravenhof en Moretusbos ter sprake. Wat te denken van toponiemen als Huzarenberg, het Fort en Geldberg?

 

Bekijk het volledige overzicht van komende excursies van IVN Groene Zoom op de Brabantse Wal.

Excursie Ravenhof en Moretusbos
Waar
Ravenhof Moretusbos
Oude broek 4
2940 Stabroek
Bekijk op Google Maps
  • Kosten: Gratis
  • Aanmelden verplicht: Nee
IVN Groene Zoom BrabantseWal

IVN Groene Zoom

Webmaster Groene Zoom

Ontdek meer over

Deel deze pagina