Geldrop
Duurzaamheid
Op
maandag07nov202219:30

Informatieavond over opstart Zadenbibliotheek

Plantenzaden van bloemen, groenten en kruiden gratis ophalen in de bibliotheek. Indien daar voldoende belangstelling voor bestaat, willen Bibliotheek Dommeldal, IVN Geldrop en de gemeente de handen ineenslaan om een zadenbibliotheek te realiseren. Belangstellenden, met of zonder zaden, zijn maandag 7 november om 19.30 uur welkom in de bibliotheek aan de Heuvel.

Zadenbibliotheek: wat en hoe
Wat is het idee? In de bibliotheek mogen mensen zonder registratie of kosten zakjes met zaden meenemen. Van de uitgekomen planten oogsten de deelnemers rijpe zaden die ze weer inleveren in de bieb. De kans is groot dat je zaden krijgt van planten die het goed doen op de hoge zandgronden. Je kunt zo gratis gezonde(re) planten kweken, voor jezelf én voor bijen, vlinders en andere bestuivers. We vragen je namelijk de zaadplanten op te kweken zonder kunstmest of bestrijdingsmiddelen (ook geen 'ecologische').

Programma 7 november, 19.30 – ca. 20.30 uur

  • schets zadenbibliotheek - door IVN Geldrop
  • hoe kun je een zadenbibliotheek vormgeven; 3 voorbeelden - door Bibliotheek Dommeldal
  • de relatie met biodiversiteit, boomspiegel- en geveltuintjes en klimaatadaptatie - door de regisseur duurzaamheid van onze gemeente
  • je tuin een paradijsje voor bestuivers - door IVN Geldrop
  • hoe verder; in gesprek met elkaar

Aanmelden geniet de voorkeur
We vinden het fijn te weten of je kunt komen. Aanmelden kan door een mailtje naar: j.bekx@bibliotheekdommeldal.nl (of eventueel een telefoontje naar Jan Bekx: 040 2808142).

Wil je meteen zaden inleveren? Dat mag, ook bij IVN trouwens. Vermeld op de verpakking de naam van de plant en of hij zon of (half)schaduw wenst.

Verhinderd?
Ben je verhinderd maar heb je wel belangstelling? Dan horen we dat ook graag. Er is ook groepje vrijwilligers nodig die de zadenbibliotheek wil ‘dragen’.

We verheugen ons erop je te ontmoeten,

Algemene informatie

maandag 7 november 2022 - 19:30
Extra Informatie: 

datum: maandag 7 november, 19.30- ca. 20.30 u
locatie: bibliotheek Dommeldal, Heuvel
activiteit: informatieavond over oprichting zadenbibliotheek
organisator: organisatie door IVN Geldrop en bibliotheek Dommeldal, ondersteund door gemeente Geldrop-Mierlo; uitleg tijdens avond door alle 3 partijen
aanmelden: j.bekx@bibliotheekdommeldal.nl (of evt. Jan Bekx: 040 2808142).
inlichtingen: Jan Bekx (zie boven) en Plonie de Baar, 06 3949 4850
fotobijlage: Liesbeth Dirkse

Contactpersoon: