Boomklever Vleermuizen

Midzomeravondwandeling 2023

De Bilt e.o. 19 juli 2023

Vrijdag 23 juni organiseerden IVN De Bilt en enkele vogelaars een midzomeravondwandeling op Beerschoten. Het maximum aantal van 20 deelnemende natuurliefhebbers – met of zonder verrekijker – ging op pad begeleid door Jaap Milius IVN, Wigle Braaksma, Hanneke Lankhof en Kees Greidanus (allen van Vogelwacht), om vogels en vleermuizen te spotten.

Al voor de groep vertrok liet de zanglijster zich al luid horen en zien. Verderop wat kraaien en een merel, die het hoogste lied zong, even later de boomklever, een paartje putters en de grauwe vliegenvanger, die daar over heen scheerden. Ook de spechten waren van de partij; zowel de grote als de middelgrote specht konden worden bewonderd, de groene specht was volop aan het zingen, maar was wat verlegen, die liet zich niet zien.

Vleermuizen
Het 2e gedeelte was voor de vleermuizen bestemd; met een uitgereikte kaart met de meest voorkomende vleermuizen op Beerschoten, ging de groep op jacht. Met een Batdetector konden de hoge geluiden van de vleermuizen worden getraceerd; hoe hoger het geluid hoe kleiner de vleermuis. De groep maakte kennis met een onbekende vleermuis (stond niet op de kaart), de bosvleermuis en verder werden de gewone dwergvleermuis, watervleermuis en de Rose vleermuis gespot.

Vliegensvlug
Later toen het wat donkerder werd waren er ook wat (te) vlugge vliegen en zag de groep alleen maar zwarte ‘dingetjes’, die razendsnel heen en weer bewogen; met een goede verrekijker was het wel te doen. Al met al een prachtige wandeling met deskundige leiding, prachtig weer en dus voor herhaling vatbaar.

(Jaap Milius en Wim Westland)

Dit bericht is ook verschenen in De Vierklank van 28 juni 2023.

Ontdek meer over

Deel deze pagina