Voedselpark Amsterdam Luktemeerpolder Tuin en moestuin

Voedselpark Amsterdam Luktemeerpolder

Amsterdam 6 april 2022

Beste natuurvrienden,

Hecht je waarde aan een gezonde natuur en de vitaliteit van je eigen leven en dat van toekomstige generaties? Dan is een gezonde biodiversiteit ook jouw verantwoordelijkheid. In Amsterdam dreigt de laatste vruchtbare polder te verdwijnen.

De bodem van de Lutkemeerpolder wordt op dit moment door grote bulldozers omver gereden. Voorbereiding van bouwactiviteiten die onzeker zijn. Een dramatische ontwikkeling voor de biodiversiteit. Schadelijk voor onze leefomgeving. De recent aangesloten organisatie Land van Ons en de initiatiefnemers van Voedselpark Amsterdam vragen de Gemeenteraad om deze groene kans te grijpen en de huidige bestemming van de vruchtbare kleigrond om te zetten naar landbouwgrond. Voor de korte termijn vragen partijen de gemeenteraad om direct te stoppen met de graafwerkzaamheden in de polder. De werkzaamheden zijn in het najaar van 2021 gestart en worden dit voorjaar  weer opgestart.

Samen tuinierenDeze polder is de laatste en enige polder met vruchtbare klei in directe omgeving van Amsterdam. De grond  bestaat uit 50 cm kalkrijke klei met daaronder zand en is daardoor geschikt voor de productie van groenten en akkergewassen, in tegenstelling tot de omliggende veenweidegebieden. Het leeuwendeel van de bodem in de gemeente Amsterdam bestaat uit laagveen. 

Een grote groep mensen ziet steeds meer de noodzaak in van de mogelijkheid om dichtbij huis voedsel te kunnen verbouwen.

De Lutkemeerpolder kan Amsterdammers verbinden met de herkomst van hun voedsel waardoor ze zich bewuster worden van het belang van een gezonde bodem, gezonde planten en voedsel en uiteindelijk ook meer gezonde Er blijft een gebied bestaan om water op te vangen.

Echter de gemeente Amsterdam ziet de noodzaak nog niet in. IVN Amsterdam kan hierbij helpen jullie hulp nu nodig. 

Deel

Lang niet iedereen is zich bewust van het belang van behoudt van schaarse gezonde grond  Deel deze oproep binnen je netwerk. Ben je een natuurgids (in opleiding) bezoek deze polder in Amsterdam West. Ga op wormenjacht, leg mensen uit wat het belang is van biodiversiteit en een gezonde bodem. Breng dit gebied onder de aandacht. Deel het belang op social media.

Help

Kan je een paar euro missen? Help dan met de aankoop van de grond. In korte tijd is er ruim 3,5 ton opgehaald, een mooi bedrag maar niet genoeg voor aankoop. Je kan met kleine of grote bedragen helpen in aanschaf van deze waardevolle grond ten gunste van de biodiversiteit, een gezonde leefomgeving, biologische voedselproductie. 

Lees hier hoe je eenvoudig mee kan doen:

Voedselpark Amsterdam

Ontdek meer over

Deel deze pagina