Foto Marion Haarsma uit 2009

De Paling is ook een Amsterdammer

Amsterdam 21 september 2022

 

De opmerkelijke reis van de paling als inspiratie

De paling is ook een Amsterdammer met video’s, workshops, kunst en film over de dialoog met de onderwaterwereld.

DE SMAAK VAN DE PALING

Het programma De smaak van de paling – tevens de opening van de installatie Anguilla anguilla van Darko Lagunas en Dewy Elsinga/ BUTTERFINGAZ – staat in het teken van een nieuwe ontmoeting met de paling. Niet door de aal te proeven, maar door dit ongrijpbare wezen via smaak en geur beter te leren kennen tijdens diens epische reis. Leer deze middag alles over haar metamorfosen: van wilgenbladlarve in de Sargassozee, tot glasaal, drijvend op de vloedstroom, en van gele aal tot volwassen paling in de modderige Amsterdamse wateren.

Aan de hand van verhalen van Blaka Online / Kofi Orunmila, Darko Lagunas, Noam Youngrak Son, Dewy Elsinga / BUTTERFINGAZ en Thijs de Zeeuw komen onderwerpen voorbij als migratie, queerness, transformatie, inheemse holistische filosofie, Winti én urban planning voor niet-mensen. Moderator deze middag is: Rokhaya Seck.

ANGUILLA ANGUILLA (foto)

1 oktober 2022 markeert tevens de opening van het kunstwerk Anguilla anguilla in de fotogalerij van de OBA, een samenwerking tussen milieusocioloog Darko Lagunas en kunstenaar Dewy Elsinga/ BUTTERFINGAZ. Darko presenteert een serie gefilmde portretten van mensen met een bijzondere relatie met de paling, omlijst door een muurschildering van Dewy. Lees meer…

DE PALING IS OOK EEN AMSTERDAMMER

De Ambassade van de Noordzee luistert naar de stem van de Noordzee en het leven in zee. In Amsterdam luisteren we naar de paling en vragen ons af hoe de belangen van deze, en andere niet-menselijke Amsterdammers kunnen worden behartigd bij de inrichting van de stad.

In het Oosterdok werken we met landschapsarchitect Thijs de Zeeuw aan een palingpark, een ontmoetingsplek voor mens en onderwaterwereld. Omringd door migrerende paling, organiseren we in de OBA Oosterdok, van 1— 31 oktober 2022 het programma De paling is ook een Amsterdammer met video’s, workshops, kunst en film over de dialoog met de onderwaterwereld.

Een schaalmodel van het palingpark Oosterdok is tot en met 27 november 2022 te bezoeken in de tentoonstelling Vloeibare bouwsteen in Arcam.

Met dank aan: Amsterdams Fonds voor de Kunsten, Ravon en Stichting Brave New Works

INFO & TICKETS

Zaterdag 1 oktober 15.00 – 17.00 uur

Start programma in de entreehal OBA-Oosterdok BG en vervolg in het OBA-Theater 7e etage

Adres: Oosterdokskade 143 Amsterdam

Entree: 5,00 euro

Overwegend Nederlands gesproken en aanmelden via deze link.

 

Foto credits

Aal (Anguilla anguilla)
FotograafMarion Haarsma
Datum16 augustus 2009
LocatieZeelandbrug, Oosterschelde
ValidatorMarco Faasse
Geplaatst op23 april 2018
LicentieCC BY-NC-ND (Naamsvermelding – Niet Commercieel – Geen Afgeleide Werken) 

Aal Anguilla anguilla | Nederlands Soortenregister (nederlandsesoorten.nl)

Deel deze pagina