Verslag natuureducatie in De Bretten: “Het Best Bewaarde Geheim van Amsterdam”

Verslag natuureducatie in De Bretten: “Het Best Bewaarde Geheim van Amsterdam”

Amsterdam 20 maart 2022

Zin in een avontuur voor jong en oud in een onbekend stukje natuur in Amsterdam? Bezoek dan stadswildernis De Bretten en luister al dwalend naar “Het Best Bewaarde Geheim van Amsterdam”. Een supertof en betoverend luisterverhaal voor kinderen (én volwassenen) waarin de jonge Dries ons vertelt over de ongelooflijke dingen die hij en zijn opa tegenkomen in De Bretten.

Dat de natuur in De Bretten leuk is, hebben meer dan 30 kinderen tussen 4-12 jaar op 12 maart kunnen beleven! “Psssst. Hey, jij daar! Zal ik jou eens een geheim vertellen?” Daar is opeens Dries in onze oortjes die jong en oud wil vertellen over een spannend avontuur dat hij heeft beleefd. Dansen met de wind. Fluisterend riet. En pratende dieren: de rappende blauwborst, de wijze uil en kikker 31.200!

De mensen luisteren, kijken en ruiken niet meer tegenwoordig

Met de jonge Dries in onze oortjes dwalen we over paadjes en maken we kennis met de wilde flora en fauna van de Bretten. En daar is opeens de Schotse Hooglander, de harige koe met hele grote horens: “De mensen luisteren kijken en ruiken niet meer tegenwoordig”, die ons herinnert aan het gebruik van onze zintuigen in de natuur. 

BrettenluisterverhaalDe natuurbelevingstocht van IVN’er Janneke en Mela van ANMEC staat dan ook volop in het teken van het gebruiken van onze zintuigen én het beleven van de natuur om ons heen. Over de gehele lengte van de tocht waren op 12 maart natuurbelevingstations uitgezet waar kinderen de natuur in de Bretten kunnen ontdekken en beleven. Het kietelende gras onder je blote voetjes voelen. Op je kop naar de bomen kijken of naar die regenworm die voorbij kruipt. Blaadjes, aarde én bloemen verzamelen en daarvan Bretten-parfum maken. Of met Heidi of Marissa van de Gemeente Amsterdam luisteren naar Bretten-geluiden en daarna met slaande stokken en ritselende takken muziek maken voor de dieren. Ook maakten we een schilderij met natuurschatten – zoals takken, mos, bloemen – én kindervragen/wensen voor de natuur.

BrettenluisterverhaalBrettenluisterverhaalDe stadswildernis veranderde met haar heuvels en omgevallen bomen al gauw in een natuurlijk speelparadijs met klauterende, klimmende en schatzoekende kinderen! Eenmaal terug heeft iedereen genoten van al het lekkers op een prachtige plek: Tuinpark de Bretten. Kortom, een topmiddag vol natuur, ontdekken, spelen en beleven. De geslaagde samenwerking van IVN, ANMEC, Tuinpark De Bretten en Gemeente Amsterdam smaakt naar meer!

BrettenluisterverhaalMeer weten over De Bretten, het luisterverhaal of de natuureducatieve programmering, neem contact op met Janneke Hoogstraaten, werkgroep Kinderactiviteiten en Communicatieteam IVN Amsterdam, mail dan naar  jwhoogstraaten@gmail.com.

Werkgroep Kinderactiviteiten

IVN Amsterdam wil zoveel mogelijk kinderen van 6-12 jaar de natuur in Amsterdam van dichtbij laten beleven én organiseert daarom een paar keer per jaar natuurgerichte kinderactiviteiten! Houd onze website in de gaten voor meer kinderactiviteiten!

Tekst en geplaatst door: Janneke Hoogstraaten 
Foto’s: Naomi Vermeulen (IVN Amsterdam) en Yannick (ANMEC)

Deel deze pagina