Olijvenboom Landschap

Programma’s regeneratieve landbouw

Amsterdam 23 maart 2023

Gezien alle uitdagingen die we tegenwoordig hebben in de landbouw, is er steeds meer aandacht voor regeneratieve of natuurinclusieve landbouw. Pakhuis de Zwijger en de Balie organiseren  interessante programma’s rondom dit onderwerp in April: 

Great Pla/ns – Pakhuis de Zwijger

Op maandag 3 april om 20.00 uur is de documentaire Great Pla/ns over regeneratieve landbouw te zien bij Pakhuis de Zwijger.

In deze documentaire vindt een groeiend aantal Amerikaanse boeren (groot en klein), ranchers, gemeenschapsleiders, beleidsmakers en onderzoekers inspiratie in regeneratieve praktijken, en nieuwe manieren om (opnieuw) verbinding te maken met hun land en de voedsel dat het produceert.

Na de vertoning van de documentaire praat Pakhuis de Zwijger live met een aantal van de boeren: welke lessen trekken ze uit hun regeneratieve inspanningen? Ook wordt het onderwerp naar de Nederlandse context gebracht; hoe vindt regeneratieve landbouw hier plaats?

Je kan het programma fysiek of online volgen. Reserveer hier snel een plek.

 

Paving the way for nature – de Balie

Op 4 april om 20.00 uur organiseert de Balie het programma Paving the way for nature.

Volgens Zoöloog George Monbiot is de tijd gekomen om de milieu-impact van landbouw drastisch te verminderen en de natuur zijn gang te laten gaan. Het idee is vergelijkbaar met wat Alvaro Umaña-Quesada met succes introduceerde in zijn geboorteland Costa Rica. Vanaf de jaren tachtig is Costa Rica in staat geweest de rechten van de natuur te beschermen door landeigenaren te betalen om oude bosgebieden te beschermen, en nieuwe bomen te planten om bij te dragen aan herbebossing.

Zou een dergelijke aanpak kunnen werken voor Europa met zijn gemeenschappelijk landbouwbeleid?. Welke hervormingen van juridische instrumenten en subsidies zijn nodig om de weg vrij te maken voor natuur?

Tickets voor dit programma zijn hier te bestellen.

Ontdek meer over

Deel deze pagina