Open Monumentendag 2022

Open Monumentendag 2022

Amsterdam 11 augustus 2022

Open Monumentendag

In het weekend van 10 en 11 september vindt weer de jaarlijkse Open Monumentendag plaats. Het thema van deze 36e editie is “Duurzaamheid”. Iets wat we als IVN Amsterdam natuurlijk van harte toejuichen. Tijdens dit weekend openen vele monumenten gratis hun deuren voor publiek.

Amsterdam is vele monumenten en historische gebouwen rijk en veel gebouwen gunnen bezoekers dit weekend een kijkje achter de voordeur. Denk onder andere aan (stad)huizen, oude schoolgebouwen, kerken en molens. Dit geeft een uniek kijkje op plekken waar je normaal niet vaak komt.

Omdat monumenten een lange levensduur hebben zou je zeggen dat ze al duurzaam zijn. Maar in het gebruik is er vaak nog veel winst te behalen. Amsterdam is volop bezig met verduurzamen en wil graag groene koploper van Nederland en Europa worden. In het kader van deze wens wordt ook gekeken hoe we de vele monumenten kunnen verduurzamen.

Tijdens de Open Monumentendag laten verschillende monumenten zien hoe je naar duurzaamheid kunt kijken en wat er gedaan kan worden om ook oude gebouwen op dit gebied te moderniseren. Denk bijvoorbeeld aan isolatie, verwarmen van monumenten en materialen hergebruiken.

Daarnaast bieden monumentale gebouwen vaak een thuis aan verschillende dieren. Denk aan gierzwaluwen en vleermuizen die hier al vaak tientallen jaren leven. Ook voor hun is het van groot belang dat deze monumenten behouden blijven. En door verduurzamen kunnen we hopelijk nóg langer van genieten van deze pareltjes.

Voor meer informatie over open monumenten, lezingen en rondleidingen kun je kijken op:
Open Monumentendag

Deel deze pagina