IVN Amsterdam gaat duurzaam met ‘Je moeder”

IVN Amsterdam gaat duurzaam met ‘Je moeder”

Amsterdam 21 juni 2022

Op de foto zie je Eline Vranken zitten. Ze friemelt een speld in een zoom van een oud lelijk shirt en maakt er weer iets moois van. Even later ratelt het oude naaimachientje. We zijn bij Stadsboerderij Osdorp tijdens haar duurzame inloop workshop, bij de Regeneratie Manifestatie. Eline is er kind aan huis ze heeft niet alleen een eigen duurzaam textiel bedrijf. Ze loopt ook stage bij de Stadsboerderij en coordineert het werk in de moestuin. Bij de inloop workshop kan Iedereen die het wil kan een logo op z’n kleding naaien. Of gewoon gezellig bij Eline gaan zitten om te kletsen en koffie te drinken. Marit komt langs en neemt baby kleertjes mee en stikt het logo aan een doek.

Eline is jong, ze studeerde aan Wageningen is gedreven en ‘on a mission’ om iedereen die het horen wil duurzamer met kleding om te laten gaan. Eline doet dat door restpartijen op te kopen en te bedrukken met haar logo en haar glimlach.

Haar handelsmerk is een typisch Amsterdamse uitdrukking. Op alles wat iemand zegt en jij niet geloofd. Zeggen de Jordanese Amsterdammers. Wie zegt dat? Je moeder? Met zo’n lekker plat Amsterdams en nu ook vaak plat Amsterdams/Marokkaans acent. Die grappige kwinkslag gebruikt Eline om met een knipoog te verwijzen naar ‘moeder aarde’. Een serieuze opdracht met een glimlach aangaan. Dat spreekt mij wel aan. 

IVN Amsterdam wil zich graag van een duurzame kant laten zien!

Ik loop er al een jaar tegenaan, we hebben geen petjes, geen jasjes, geen tasjes met het IVN Amsterdam logo. We lenen hier wat, we lenen daar wat. Dat is ontzettend onhandig als je elke week actief bent. Steeds meer leden vragen erom, ze we willen zichtbaar zijn in Amsterdam.

Voor veel Amsterdammers is IVN Amsterdam een grote onbekende en daar willen we graag verandering in aanbrengen. Als je mensen wilt bereiken en hen wilt betrekken bij de Amsterdamse stadsnatuur moeten ze je wel weten te vinden. Als je wilt dat mensen mee kunnen doen. Goed je snapt mijn punt.

Maar ja, merkkleding is duur en hoe duurzaam is het om ‘even wat nieuws te shoppen’? Ik heb de oplossing nog niet gevonden. Tot we tijdens een van onze IVN activiteiten Eline ontmoeten op een markt in West. Wow wat ziet dat er tof uit! Haar logo op oude kleding. Netjes gewassen hangt het aan een kledingrek dat tussen de plantjes staat. 

Al snel wordt de vraag gesteld. Druk jij ook voor andere organisaties?  Nou, nee dat is niet echt de bedoeling. Dat maakt niet uit, het idee is goed. Eline beperkt zich tot haar eigen merk. ‘Je moeder’. Maar na nog een paar ontmoetingen en wat heen en weer appen verder, ontstaat de eerste opening voor een mogelijke samenwerking.

Wie wil?

We inventariseren de wensen van de actieve leden van IVN Amsterdam. Zouden ze hun wel kleding wel willen laten bedrukken met het IVN logo? 

Blijkbaar zijn IVN-ers gehecht aan hun kleding. Maar een paar mensen leveren hun eigen kleding in en er is behoefte aan een groene tas met IVN opdruk bij meerdere leden. Maar die leden zijn wel heel enthousiast en ook de anderen vinden het een heel goed idee. We gaan niet 100% om, we bestellen ook een paar groene petjes uit de webshop. Die groene kleur is misschien niet heel mooi, maar al meer dan zestig jaar ‘onze IVN’- kleur. Als je de waarde kent van naamsbekendheid en herkenning van een kleur en logo, weet je dat je daar gebruik van moet maken. Dat doen we dan ook.

Linnen tasjes!

We gaan op zoek en we krijgen een link toegestuurd van katoenen, nee, nog mooier een restpartijtje duurzame linnen tasjes online. We bellen nog na om het te checken, want het moet natuurlijk wel echt duurzaam zijn, maar als er na twee dagen nog niet wordt opgenomen bestellen we de IVN groene tasjes. Die vallen lekker op en dat is precies de bedoeling. 

Vol trots

Vol trots bieden we de tasjes aan bij Eline om te laten bedrukken met het IVN Amsterdam logo. ‘Maar dit is geen linnen, hoor.’Zegt Eline. ‘Dit is ook geen katoen.’  Het is toch wel een restpartijtje?  Ik begin te twijfelen, maar weet het zeker. Het stond er duidelijk bij en ik ben niet de enige die het gecontroleerd heeft.  Waar we ook kijken, nergens is een label te vinden waar op staat wat voor materiaal het is. Eline denkt dat het plastic is. Echt??

Hoe kan dat nou?

Het bedrijf wordt gemaild en gebeld, maar ze nemen niet op en reageren niet op onze mail. We besluiten de tassen te houden en lering te trekken uit deze ervaring.  Als we de tekst van het bedrijf samen met Eline nog eens grondig nalezen staat er bij de titel: Katoenen tasjes. Ook staar ergens restpartij, op de foto een katoenen tasje. Als we verder lezen staat er ergens in een alinea ‘…het is een mooi alternatief voor linnen tasjes.’. Zucht.. het staat er dus wel, maar flink verstopt. Het zijn geen linnen tasje, maar wat het wel zijn? Dat weten we niet.  De les die we leren: ook als je je best doet kan het gemakkelijk mis gaan. 

We hebben ons lesje geleerd

Als je je er een beetje in verdiept of de krant goed leest, is het wel duidelijk dat de textiel industrie zwaar vervuilend is en dat het lastig is te achterhalen waar iets gemaakt is, door wie en hoe schoon dat proces is. Vaak kun je het niet achterhalen. Dat is precies de les die Eline ons wil leren en dat is goed gelukt.

Kleding ligt begraven in de kledingkast

Hoeveel van je kleding draag je eigenlijk en hoeveel ligt er jaar in, jaar uit in de kledingkast? Ja, het is allemaal niet best. Zoveel is wel duidelijk. 

Gert

Ik moet nog een paar mensen bellen om te vragen of ze een kleding stuk willen met een logo. Gert is een van onze meest actieve natuurgidsen en hij biedt ons altijd natuur inspiratie. De hoogste tijd hem nog eens te benaderen. Hij wandelt door alle parken van de stad, heeft een vaste schare fans die met hem op pad gaat en ik weet van Gert dat hij wel een lapje wil met het IVN Amsterdam logo erop, zodat hij zelf kan bepalen waar hij het op zal stikken. Hij was een van de eersten bij wie ik ging peilen, wat vond hij van het idee om het logo op onze eigen kleding te laten drukken? Gert vond dat een goed idee. 

Een logo op een lapje dan zou hij kunnen bepalen of hij het op een jas of een vest zou stikken. Ik app met Gert en hij meldt dat hij een tas heeft waar hij wel een lapje met het IVN Amsterdam logo op wil zetten met klittenband.  

De tas

Eline vraagt hoe ziet die tas eruit? Gert stuurt een foto en Eline gaat op zoek in haar voorraad naar een stofje dat mooi past bij de tas. Wat blijkt? Gert gebruikt deze tas al zolang als hij Natuurgids is en dat is al heel wat jaren. Gert maakt onze dag weer helemaal goed, er is nog hoop!

de tas van GertOp de foto de tas van Gert 

Aan het werk

Eline gaat aan het werk en bedrukt een paar geblokte houthakkersshirts, een t-shirt en de tuinbroeken en een paar lapjes en we gaan er meteen mee naar de Regeneratie Manifestatie.

JackyFoto gemaakt door natuurfotograaf Ramona Falkenreck

De rode tuinbroek valt op en in de smaak bij de gasten van het event. ‘Hey hoe kom je daar aan? en ‘waar ben jij van’. Beide logo’s van IVN Amsterdam en ‘Je moeder’ leiden tot leuke gesprekken en wederzijds interesse. 

Het spijkerjasje was van een goede vriendin. Ze is een aantal jaar geleden ge-remigreerd naar Vancouver en bij haar vertrek liet ze mij met pijn in het hart haar spijkerjasje achter. Voor jou, als aandenken. Het lag daar maar in de kast ik droeg het nooit maar kon het ook niet weg doen. Voor deze gelegenheid ga ik het laten bedrukken met het IVN logo, zodat ik het vaak zal dragen.

Eline heeft er speciaal op mijn verzoek op de achterkant het ‘Je moeder’ logo op gedrukt. Mooi is dat een samenwerking zo in beeld te brengen. We laten zien dat we duurzaam zijn en dat we graag samenwerken met andere fijne duurame mensen in Amsterdam, die de natuur ook zo belangrijk vinden en de aarde zien als ons thuis, waar we goed voor moeten zorgen.

Rondlopen met een logo was nog nooit zo leuk. 

Dank je wel Eline voor de fijne samenwerking, een lesje duurzaam omgaan met kleding en het delen van je laatste partijtje tuinpakken.  

 

 

Achtergrond informatie

Wil je meer weten over de ‘klerenzooi’ die zich afspeelt in de kleding industrie en wil je meer weten over Eline en haar duurzame kledingmerk. Dan vindt je hier de link naar haar website.

Je kunt er ook de leuke en verantwoorde tweedehand bedrukte kleding vinden. 

Ben je lid van IVN Amsterdam en wil je zelf ook wel kleding laten bedrukken met het IVN Amsterdam logo? Dat kan! Als we een stapeltje bij elkaar hebben drukt Eline het voor ons en voor 4 euro ben jij dan ook voorzien van het logo! Ben je actief lid van IVN en loop je als gids regelmatig rond in Amsterdam en vertel je graag wie we zijn? Dan krijg je van ons het logo op je kleding, mag je een tasje uitzoeken of een petje. Neem even contact op met Ben de Graaf of mij om dat te regelen. 

 

tekst: Jacky Wetzels 

Deel deze pagina