Het wilde Noorden: avontuurlijke natuurgids Amsterdam Noord

Het wilde Noorden: avontuurlijke natuurgids Amsterdam Noord

Amsterdam 6 april 2022

Het Wilde Noorden leest als een boek en is meteen een natuurgids vol leuke avonturen in de stadsnatuur van Amsterdam-Noord.  Kanoën, vogelen op de pont, wildplukken, snorkelen, op safari of een nachtwandeling je vindt ze allemaal en nog veel meer leuke tips en weetjes. Natuurfeiten, achtergrondverhalen over de stadsnatuur, routes, prachtige getekende kaarten en persoonlijke interviews van buurtbewoners die mee hebben gewerkt aan het boek. Het Wilde Noorden is een inderdaad een ode aan Amsterdam-Noord en aan de stad als natuurgebied. Echt een aanrader.

Jacky Wetzels Voorzitter IVN Amsterdam 

Bushcraften, snorkelen en nog veel meer…

Ga kanoën langs de oevers van het Oer-IJ, bushcraften in Tuindorp Oostzaan, op fietssnorkelexpeditie naar de Noorder IJplas of maak veldtocht langs het talud van de A10; het langste natuurgebied van de stad. Ontdek dat Amsterdam-Noord een natuurgebied is waar ook mensen wonen, een leefgebied met miljarden wezentjes die groeien, kruipen, vliegen en bloeien en met wie wij mensen samen de stad vormen.

 

Prachtig resultaat door de inzet van velen

Het Wilde Noorden is het resultaat van ‘Expeditie Groen’, het Tolhuistuinprogramma op zoek naar de stadsnatuur. Het boek is een verslag van de reis naar alle urban jungles, maar ook een eerbetoon aan Amsterdam-Noord en alle menselijke bewoners die zich onbaatzuchtig inzetten voor het behoud en uitbreiding van dit natuurgebied.

Het begon als een vonkje 

Het Wilde Noorden is een natuur gids is een prachtig vormgegeven boek bomvol foto’s, kaarten en illustraties. Met een voorwoord van bioloog Freek Vonk en bijdragen van onder andere stadsdichter Marjolijn van Heemstra, tekenaar Jan Rothuizen, ontdekkingsreiziger Arita Baaijens en bioloog Remco Daalder. De gids is gemaakt door Joost Janmaat en Reem Saouma. De gids wordt uitgeven door platenlabel Excelsior Recordings.

Bestellink: www.wildenoorden.nl

Natuurboek

 

Over de auteurs Joost Janmaat

Joost Janmaat is historicus en ecoloog, en groot liefhebber van stadsnatuur. “Stadsnatuur is hybride natuur in optima forma. Er is geen plek op deze planeet meer die niet door mensen is aangeraakt, overal is cultuur en natuur versmolten. En het hoogtepunt daarvan is de stad: een door mensen bedacht en gebouwd, waanzinnig fantasievol landschap vol leven.” Als oud-voorzitter van Stichting W.H. Vliegenbos, mede-oprichter van Groene Longen en boswachter van de Buiksloterham zet hij zich in voor Natuurgebied Noord.

Over Expeditie Groen

Expeditie Groen was een reis door Amsterdam-Noord op zoek naar een nieuwe verhouding tussen mens en natuur. Een urgent thema in de context van de snelle verstedelijking van Amsterdam-Noord en het steeds indringender nieuws over klimaatontwrichting en biodiversiteitsverlies. Met verbeeldende doe-programma’s werkten we aan wereldproblemen vanuit de eigen achtertuin. Het slotevent van Expeditie Groen markeerde een nieuw begin. We openden Natuurgebied Noord met een manifest, verlanglijst en een uitgebreid cultureel programma. Maar liefst 90 initiatieven en organisaties schaarden zich achter het manifest. De komende jaren gaan we verder om de verlanglijst te realiseren.

Overigens is de tuin, de Tolhuistuin een heerlijke oase in Amsterdam Noord en zijn ze op zoek naar vrijwilligers die een handje willen helpen op vrijdag.  Klik hier voor meer informatie over de vacture.

Klik hier om naar de website van de Tlhuistuin en het hele programma te gaan.

 

 

Deel deze pagina