9 augustus Dag van de inheemse Volkeren

9 augustus Dag van de inheemse Volkeren

Amsterdam 20 juni 2022

Zou jij een week in het bos kunnen overleven ?

Zelfs voor ervaren ‘bush crafters’ is het niet eenvoudig om langere tijd te overleven in het bos, zonder extra eten of hulpmiddelen. We moeten cursussen volgen om deze vaardigheden eigen te maken. 

De interesse voor bushcraften, waarbij je leert om te overleven in het bos, groeit. Ook de wildpluk excursies zijn in trek. We vinden het blijkbaar leuk om te eten uit de natuur het vervult ons met plezier en we vinden het heerlijk ons te omgeven door de natuur. 

Inheemse volkeren

Inheemse volkeren werken en leven met en in de natuur en langzamerhand beseffen we ons, hoe waardevol deze levenstijl is voor het behoud van de ecosystemen op onze aarde. Ze zijn dankbaar voor wat de natuur  te bieden heeft en hebben rituelen om de natuur te bedanken en haar eerbied en respect te tonen. Ze gaan zorgvuldig met de natuurlijke bronnen om en verspillen ze niet. Ze ervaren elke dag dat de natuurlijke bronnen beperkt beschikbaar zijn en er wordt zorgvuldig met het beschikbare voedsel omgesprongen. Er is ontzag voor de natuurkrachten en er wordt alleen een klein deel van de rijkdom van de natuur benut en de rest wordt gedeeld met de andere levende dieren in de omgeving.

Dat is natuurlijk ook logisch, als je hongerig bent en voedsel niet in je koelkast ligt, maar buiten groeit en leeft dan is je relatie met je omgeving en voedsel fundamenteel anders. Als je in de natuur en van de natuur leeft zul je elke dag een groot deel van de tijd bezig zijn met het zoeken van voedsel en een veilige plek en je zult het moeten doen met wat de natuur je te bieden heeft. 

Voedsel is geen oneindige bron

In onze wereld met oneindige rijen voedsel in de supermarkten ontstaat er ten onrechte de indruk dat er een oneindige hoeveelheden voedsel beschikbaar zijn. De realiteit is anders. Ons voedselproductie put de aarde uit. Het is geen regeneratief model, een model waarbij we de natuur versterken en een positieve voetafdruk achterlaten, zoals de inheemse stammen doen. 

Natuurkennis en kennis van de oorsprong van ons voedsel

We zijn de kennis van de natuur voor een groot deel verloren. We studeren misschien biologie of ecologie, we eten geen vlees of gaan minder op vakantie. Maar we leven niet in het bos en we leren niet van onze ouders hoe we kunnen leven van de de natuur en overleven in de natuur. Het besef dat we afhankelijk zijn van de natuur, voelt de moderne mens niet meer dagelijks en de meeste mensen zijn het dan ook vergeten.

We kunnen op het label van groente en fruit wel zien waar het eten vandaan komt, maar hoe het geproduceert is? Dat is lastig te achterhalen. Als het gaat om al het andere geproduceerde voedsel, dan is het nog een stuk lastiger.  

9 augustus UNESCO dag van de inheemse volkeren

De Verenigde Naties heeft de dag van de inheemse volkeren uitgeroepen en dat is een mooi moment nog eens stil te staan bij onze relatie met de natuur, voedsel en natuurkennis en natuureducatie. Link naar de website van UNESCO Day of the worlds’ Indigenous peoples

  • Wat betekent natuureducatie voor jou?
  • Hoe verhoud jij je tot de natuur? 
  • Weet jij wat je eet en waar je eten vandaan komt?
  • Zou jij kunnen overleven als je een week in het bos moest zien te overleven zonder eten, slaapzak of slaapplaats?
  • Van wie heb jij geleerd wat je weet over de natuur?
  • Weet jij waar je eten en kleding vandaan komt en hoe het wordt geproduceerd?
  • Deel jij je kennis of passie over de natuur en welke boodschap of kennis wil jij overdragen?
  • Wil jij je kennis over de natuur benutten om de natuur te beschermen en hoe doe jij dat?
  • Hoe zou het voor jou zijn om echt in de natuur te leven en er afhankelijk van te zijn? 
  • Wat zou jij willen veranderen aan je huidige leefstijl of ben je helemaal tevreden? 

Hoe belangrijk vind jij het dat er nog inheemse volkeren zijn?

Wij wonen ver van de plekken waar inheemse volkeren in de natuur leven zoals in de Amazone of in Suriname. De situatie in de Amazone is ernstig. Zowel de natuur als de inheemse bevolking heeft het zwaar te verduren onder constante druk van economische ‘welvaart’ door boskap, verbranding van de jungle voor landbouw en vervuiling door de productie van verdovende middelen. De recente moord op natuuractivist/onderzoeker en journalist in de Amazone maakt duidelijk dat de situatie er nog steeds niet beter op wordt.

We kunnen iets doen

Het lijkt misschien onmogelijk en moeilijk, maar het tegenover gestelde is het geval. We kunnen samen een groot verschil maken, zo hebben wetenschappers aangetoond. Het helpt om de straat op te gaan en protest te voeren zoals de familie van de vermiste journalist en de onderzoeker deden.

Wij als IVN-ers zoeken liever de weg van de communicatie en educatie op. Daarom delen we graag het artikel en de tips van André Belem.

Hij is zowel een klimaat wetenschapper bij de IPBES (die van de rapporten over de stand van het klimaal) en hij komt tevens zelf uit de Amazone. Inheemse volkeren zijn belangrijk voor natuurbehoud en natuurbehoud en herstel is belangrijk voor het bestrijden van de klimaat crisis.

Niet alleen bewust eten ook het vermijden van gebruik van fossiele brandstoffen is volgens de onderzoekers van IPBES nodig. Dus ook geen of minder fossiele brandstof gebruiken en op zoek gaan naar alternatieven levert een belangrijke bijdrage. 

Concrete tips van André Belem?

Consumeer bewust, consumeer geen producten die uit de Amazone komen (met name veel palmolie), ook het recreatief gebruik van verdovende middelen is niet zonder gevolgen er zit een wereld van criminaliteit en mensenhandel achter. Het is dus zeker de moeite waard om lokaal en duuzaam te eten en producten en gewassen uit de Amazone te vermijden. 

Alle kleine beetjes is bij elkaar een heleboel en met 7 miljard aardbewoners kunnen wij zowel als consument, kiezers en bewuste mens al een heleboel bereiken.

Link naar de blog van André Belem

Heb jij iets gevonden dat jij minder wilt consumeren of niet meer wilt consumeren? Of ben jij bereid iets meer te betalen voor lokaal voedsel? Wil jij vaker wandelen of fietsen en niet meer (zo vaak) of zo ver reizen? 

Fantastisch! 

Wil je meer lezen over de kennis van inheemse volkeren? Hier vind je een aantal links. Met artikelen in het Engels en Nederlands.

Deel deze pagina