6-15 mei: Nationale Vogelweek Vogels

6-15 mei: Nationale Vogelweek

Amsterdam 23 april 2022

Lees alles over de Nationale vogelweek namens Camilla Dreef

Altijd al een keer vogels willen kijken, maar geen idee waar je moet beginnen? Of vind je het wel eens leuk om naar een andere plek te gaan met een ervaren vogelaar? Nou dit is je kans, want tijdens de Nationale Vogelweek tussen 6 en 15 mei worden er veel bijzondere en gratis vogelexcursies georganiseerd door heel Nederland. Op www.vogelweek.nl vind je het totale aanbod.

Vogelbescherming Nederland organiseert de Nationale Vogelweek speciaal voor mensen die net beginnen met vogels kijken. Je leert kijken naar de wereld als een vogelaar. Hoe ontdek je vogels? Welke kenmerken horen bij welke soort en hoe leer je de geluiden herkennen? Tijdens een Vogelweek-excursie zien deelnemers dan ook vaak vogelsoorten die ze niet eerder zagen. Een soort die vaak bovenaan het wenslijstje staat van beginnende vogelaars is de blauwborst. Een algemene vogel met een prachtige blauwe borst die soms lastig te vinden is zonder ervaring, maar als je met iemand op pad bent die de zang van de blauwborst kent dan wordt het veel makkelijker. Dan zal je hem bijna zeker zien.  

Met je nieuwe verkregen kennis tijdens de Vogelweek kan je vervolgens weer zelf op pad. Het geheim van vogels kijken is vooral heel veel doen. Uren maken. Eerst dichtbij huis, zodat je vertrouwt raakt met de soorten die je dagelijks vaak zal zien en dan uitstapjes naar andere landschappen waar je andere vogels kan zien. Ga ook zo nu en dan op pad met andere vogelaars, want van elkaar kan je leren, maar zorg ook voor tijd alleen. Zo blijf je scherp.

Met de Nationale Vogelweek hoopt Vogelbescherming Nederland draagvlak voor vogels en natuurbescherming te vergroten. Hoe meer mensen genieten van vogels, hoe meer mensen deze vogels ook willen beschermen. Ik ben ambassadeur van Vogelbescherming Nederland en ik hoop dan ook zo veel mogelijk mensen enthousiast te krijgen voor al die vogelpracht in ons land. Zo kan je ook de gratis online vogelcursus van Vogelbescherming volgen met mij en Nico de Haan. Zo ga je voorbereid op pad en zal je steeds meer zien. En hoe meer je gaat zien, hoe leuker het wordt.

Kan je nu niet wachten? Meld je dan snel aan op www.vogelweek.nl, want vol is vol. Tot begin mei worden er dagelijks nog nieuwe excursies bij geplaatst. Je kan zoeken op woonplaats of postcode, zo heb je excursies bij jou in de buurt snel gevonden. Zitten de excursies toch vol? Dan zijn er nog digitale vogelroutes die je kan volgen via de gratis webapp www.mijnvogelweek.nl. Met een digitale excursieleider ontdek je de mooiste wandel- en fietsroutes om vogels te zien. De digitale excursieleider vertelt waar je moet zijn, welke route te volgen en waar je moet stoppen om te kijken naar welke vogel. Ook zijn er weetjes te lezen en te horen over het gebied in kwestie en de vogels die er voorkomen.

Ook IVN Amsterdam organiseert een vogelexcursie op 13 mei. Laat je verrassen door de vogels die je kan zien in het Westelijk havengebied. Meld je aan via deze link.

 

Heel veel plezier deze vogelweek!

Andere tips:

  • Mijnvogelvinder.nl: met deze webapp van Vogelbescherming op je mobiel heb je altijd een vogelgids bij de hand, maar ook kan je zien welke vogels je in een bepaald gebied tegen kan komen.
  • Meimaand kijkermaand: vogels kijken wordt veel leuker met een verrekijker. Je ziet nou eenmaal veel meer. In mei kan je met korting een mooie kijker bij Vogelbescherming scoren. Dus breng eens een bezoekje aan de winkel in Zeist.
  • Vogelspotcast: zit je in de auto onderweg om vogels te kijken, dan kan je je voorbereiden met de populaire podcast van Arjan Dwarshuis en Gisbert van Baalen.

 

Camilla DreefTekst: Camille Dreef
Foto Camilla: Lars Soerink
Foto blauwborst: Ramona Falkenreck

Ontdek meer over

Deel deze pagina