5 april: De Nationale Buitenlesdag

4 april: De Nationale Buitenlesdag

Amsterdam 21 maart 2022

Het aftellen is begonnen, de Nationale Buitenlesdag komt er weer aan! Op 4 april vieren Jantje Beton en IVN Natuureducatie dat steeds meer kinderen onder schooltijd bewegen en buiten komen. Door in de buitenlucht les te krijgen, ervaren kinderen plezier, leren ze beter en blijft leerstof beter hangen. Buiten is er voor kinderen volop ruimte om te spelen, te bewegen, te ontdekken en te onderzoeken. Toch vindt nog altijd slechts 1 procent van de lestijd buiten plaats en daar mag verandering in komen. En nee, niet alleen op 4 april buiten leren, maar het hele jaar door rekenen, taal, begrijpend lezen in de buitenlucht want het klaslokaal kent geen muren!

Tijdens de Nationale Buitenlesdag gaan duizenden leerkrachten naar buiten met de klas. En worden de scholen die nog niet mee doen gestimuleerd om naar buiten te gaan! Doet de school van jouw kind, buur jongetje, nichtje of kleinkind ook mee? Nog niet? Vertel over de Nationale Buitenlesdag!

Buitenlessen, tips voor lesgeven en de inrichting van het schoolplein

Ben jij zelf leerkracht en denkt “Ik heb geen tijd!” of “Geen inspiratie? Geen nood! De Nationale Buitenlesdag heeft meer dan 150 kant-en-klare buitenlessentips voor het buiten lesgeven en de inrichting van het schoolplein. Buitenles is niet alleen super leuk, maar ook nog eens gezond en goed voor de ontwikkeling van kinderen (en waarschijnlijk ook voor de juf en meester). En mocht dit niet genoeg zijn op deze websites vind je nog meer inspiratie voor lessen in de buitenlucht:

En bij ANMEC hebben in hun natuurmediatheek fantastische inspiratiepakketten, spellen en boeken met lessen, voorbeelden uit de natuur en materialen om buiten mee op onderzoek uit te gaan over uiteenlopende thema’s zoals vlinders, vogels, bijen, wespen, hommels en bomen. Ook hebben zij leskisten en veldwerkkisten met onderzoeks-opdrachten en alle benodigde materialen om het gebied rondom de school te verkennen. En op IVN Natuuracademie Online vind je natuurlessen voor elk seizoen geschikt voor op het schoolplein, in het park of in de tuin.

Foto: IVN Natuureducatie
Tekst: Janneke Hoogstraaten

Ontdek meer over

Deel deze pagina