Eten uit de natuur
Natuurbeleving en wildplukken…wat heeft dat met elkaar te maken?
Natuurbeleving is belangrijk voor mensen omdat het een positieve invloed kan hebben op onze mentale en fysieke gezondheid. Het kan stress verminderen, ons helpen ons te concentreren en ons energie geven. Bovendien kan het contact met de natuur ons een gevoel van verbondenheid geven en ons in staat stellen om onze plaats in de wereld te begrijpen. Dit geldt zeker ook voor mensen die in een stad als Amsterdam leven. Natuur is er namelijk altijd en overal, ook in de stad, je moet het alleen leren zien.
Wildplukken (lees: eten uit de natuur), kan een positieve bijdrage leveren aan een fijne natuurbeleving omdat het mensen in contact brengt met de natuur in hun directe omgeving. Het geeft je het gevoel onderdeel uit te maken van de natuur om je heen. De liefde van de mens gaat door de maag en door verantwoord te eten uit de natuur ga je vanzelf meer van die natuur houden.
Cursus ‘Eten uit de natuur’
In de cursus ”Eten uit de natuur” leer je waar en wat je mag plukken. Je leert giftige planten en parasieten herkennen zodat je veilig kan eten uit de natuur.
Daarnaast leer je hoe je kan eten en oogsten uit de natuur met respect voor alles wat leeft. Wij kunnen namelijk eten uit de natuur, maar dieren moeten eten uit de natuur. Het is dus belangrijk dat je alleen oogst wat op dat moment overvloedig aanwezig is en nooit meer plukt dan wat je nodig hebt. Zo blijft er voldoende beschikbaar voor dieren en voor de voortplanting van de soort.
Ook leer je smaken kennen die je in de winkel niet snel zal aantreffen. Tenslotte kan wildplukken een manier zijn om geld te besparen en de afhankelijkheid van supermarkten te verminderen.
De cursus wordt een aantal keer per jaar georganiseerd en zal gepubliceerd worden op de pagina activiteiten op deze website.
Heb je vragen over de cursus, neem dan contact op met natuurgids Johan Kleijn.
Vind je het leuk om zelf een cursus wildplukken te organiseren, laat het ons hier weten.