Doe-tip: Maak je tuin egelproof

Doe-tip: Maak je tuin egelproof

De egel is weer wakker! Vanaf eind oktober tot mei is de egel in winterslaap. Dit betekent dat ze nu aan het rondscharrelen zijn op zoek naar eten. Ook in tuinen komt de egel graag op bezoek. Deze bezoekertjes zijn, naast dat het leuk gezelschap is, ook goed voor het natuurlijk evenwicht van je tuin.  Ze zijn namelijk natuurlijke bestrijders van schadelijke beesten als rupsen, slakken en maden. Wil je van je tuin een aantrekkelijk plek maken voor de egel? Lees dan verder!

Doe-tip: Maak je tuin egelproof

Nest- en schuilplaatsen

Voor de egel zijn nest- en schuilplaatsen erg belangrijk. Deze plekjes worden gebruikt om in te slapen, te overwinteren en soms om jongen te werpen. Mei is de start van het voortplantingseizoen. Dit loopt tot augustus. Het paren zelf duurt lang: het mannetje wandelt rond het vrouwtje in een poging om haar over te halen om te paren. Het kan uren duren voordat het vrouwtje in zee gaat met de avances van het mannetje (of niet, en er vandoor gaat). Wil jij de egel ondersteunen met het maken van een beschut plekje voor het bouwen van hun nest?

EgelhuisMaak een egelhuisje

Download onze pdf: Do It Yourself: Maak een egelhuis

Volg het stappenplan en help onze stekelachtige vriend!

Doe-tip: Maak je tuin egelproofOPMERKING: Als je een afgesloten tuin hebt, kan de egel geen gebruik maken van je egelhuisje. Maar niet getreurd: je kunt een egelsnelweg aanleggen, zodat de egel je huisje kan vinden!  Wil je weten hoe?

Video van BpqYRczaDfI

Accepteer cookies

Doe-tip: Maak je tuin egelproofWil je meer kennis opdoen over dit wonderlijke beestje en hun leven in de stad?

Bestel het boek ‘Op safari in de stad – Egel

Bestel voor €9,50 

Wil je meer #groenomtedoen tips?

Bekijk alle tips

 

Blijf op de hoogte van onze nieuwe tips!

Ga je de natuur in?

Wil je even lekker de natuur in voor wat beweging, frisse lucht en een helder hoofd, dan begrijpen wij dat natuurlijk maar al te goed! Geniet vooral van de natuur, maar blijf dichtbij huis en vermijd drukke plekken. Houd altijd de RIVM richtlijnen in acht:

  • Vermijd drukke plekken;
  • Houd altijd minimaal 1,5 meter afstand van elkaar;
  • Heb je griepverschijnselen, blijf dan thuis;
  • Was je handen zodra je thuiskomt;
  • Houd rekening met elkaar en de natuur.

Houd de site van RIVM in de gaten voor de laatste richtlijnen omtrent corona.

Bron:
egelwerkgroep.com
zoogdierenvereniging.nl
dierenbescherming.nl

Deel deze pagina