Ontmoet de helden van de bodem!

Ontmoet de helden van de bodem!

Onder het Maaiveld 4 oktober 2022

Bodemdieren leer je pas écht kennen als je ze ziet bewegen. In je eigen tuin, of op je scherm. Samen met EMS Films hebben we 50 filmpjes gemaakt van 50 bodemhelden. We beginnen onzichtbaar klein en eindigen groot, bij de mol. 

50 films: van miniatuur tot mol

Van de nematode en de wegmier tot slakken, egels en mollen. Alle bodemdieren spelen een belangrijke rol in het gezond houden van de bodem. Ze eten resten op van dode planten en dieren. De resten die de bodemdiertjes niet kunnen gebruiken, worden door schimmels en bacteriën afgebroken tot voedingsstoffen voor planten. Met hun gewoel en gegraaf maken ze de bodem luchtig en mengen ze de aarde. Bekijk ze allemaal van dichtbij en leer wat hun rol is onder de bodem!
 

Bodemdierendagen

Hoe gaat het eigenlijk met die kleine maar onmisbare dieren in onze dorpen en steden? Om dit te onderzoeken, organiseert het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) van 23 september t/m 5 oktober 2022 de Bodemdierendagen. Met behulp van de speciale bodemdierenzoekkaart kun je op het schoolplein, in de tuin, op het balkon onder bloempotten en tegels gaan speuren naar bodemdiertjes. Op de website van de Bodemdierendagen kun je doorgeven welke bodemdieren jij hebt gevonden. Doe je mee?

Meer over de Bodemdierendagen 2022

Deel deze pagina