Doe de tuinbodemcheck!

Hoe weet je nou of jouw tuinbodem gezond is? Of dat het misschien beter kan? Je kunt het nu zelf onderzoeken met de tuinbodemcheck.

tf_social_visuals_1080x1080_1a_blauw

 

Met de tuinbodemcheck zoek jij tot op de bodem uit wat de kwaliteit is van het bodemleven in jouw eigen tuin. In de bijbehorende educatieve e-learning

staan video’s waarin stap-voor-stap wordt uitgelegd hoe je de proefjes moet uitvoeren. Dus pak een schep, meetlat en loep en ga aan de slag! In deze flyer hieronder staat uitgelegd wat je nodig hebt voor de proefjes en hoe je ze kunt doen.

Op ontdekkingstocht in jouw eigen achtertuin?

Alles wat op aarde leeft heeft een gezonde bodem nodig: planten, dieren, schimmels en bacteriën en ook wij als mens. Minstens een kwart van de biodiversiteit op aarde leeft in de grond. Het samenspel van leven in de bodem zorgt ervoor dat dood materiaal wordt afgebroken en weer wordt omgezet in voedingstoffen. Daarmee is de bodem ontzettend belangrijk voor het bovengrondse leven.

Gezonde bodems zijn bovendien onmisbaar bij klimaatverandering. Ze vangen hevige regenval op en wapenen de omgeving tegen uitdroging en oververhitting.

Een gezonde tuinbodem

Hoe gezond is jouw bodem? Doe de tuinbodemcheck!Tegels en andere harde ondergronden zorgen ervoor dat het bodemleven in ons land in rap tempo afneemt en dat er steeds minder water de bodem in kan trekken. Het goede nieuws: jij als tuinbezitter kunt helpen om de bodem in Nederland gezond en levend te houden. Maar dan moet je natuurlijk eerst weten hoe jouw tuinbodem eraan toe is.

Wat ga je precies onderzoeken?

Tips voor verbetering

Ben je klaar met je bodemcheck? Dan krijg je via de e-learning ook nog allerlei praktische tips om de bodem in jouw tuin te verbeteren als dat nodig is. Zo help jij een handje mee om de Nederlandse bodem gezonder te maken.

De tuinbodemcheck is onderdeel van het programma Onder het Maaiveld.
Onder het Maaiveld is een driejarig programma van IUCN NL, De Vlinderstichting, NIOO-KNAW, WUR en het Centrum voor Bodemecologie waar IVN Natuureducatie als educatiepartner bij betrokken is. Doel van het programma is om een structurele verandering in de omgang met onze waardevolle bodem teweeg te brengen en zo te zorgen voor het herstel van het bodemleven in Nederland.

Onder het maaiveld