Hoe gezond is jouw bodem? Doe de tuinbodemcheck! Insecten en bodemdieren

Hoe gezond is jouw bodem? Doe de tuinbodemcheck!

Onder het Maaiveld 15 november 2022

Heb jij een tuin? Weet jij eigenlijk hoe gezond de bodem daar is? Wat voor bodemdieren erin krioelen? Hoe snel het water wegloopt na een regenbui en of er genoeg goede bacteriën en schimmels inzitten? Met de gratis tuinbodemcheck zoek jij het tot op de bodem uit!

Als tuinbezitter kun jij helpen om de Nederlandse bodem gezond te houden. En dat is belangrijk, want door alle tegels en andere verharde ondergrond neemt het bodemleven in rap tempo af en de biodiversiteit dus ook.

Geen goed nieuws voor vogels en andere dieren die hun voedsel uit de bodem halen. En ook niet voor ons als mens, want wij hebben die gezonde bodem keihard nodig in onze strijd tegen klimaatverandering.

Een gezonde bodem zorgt ervoor dat het water weg kan na een flinke hoosbui. Maar het beschermt ook tegen extreme droogte en warmte. Kortom: werk aan de winkel!

Hoe kun jij helpen?

Door de bodem in jouw tuin gezond te houden of te maken, zorg jij voor genoeg biodiversiteit in de omgeving. Maar hoe weet je nou of je tuinbodem gezond is? Of dat het misschien beter kan? Je kunt het nu zelf onderzoeken met de tuinbodemcheck.

Met de tuinbodemcheck zoek jij tot op de bodem uit wat de kwaliteit is van het bodemleven in jouw eigen tuin. In de bijbehorende educatieve e-learning staan video’s waarin stap-voor-stap wordt uitgelegd hoe je de proefjes moet uitvoeren. Dus pak een schep, meetlat en loep en ga aan de slag! In deze flyer hieronder staat uitgelegd wat je nodig hebt voor de proefjes en hoe je ze kunt doen. Zo help jij een handje mee om de Nederlandse bodem gezonder te maken.

Tuinbodemcheck handleiding

educatieve e-learning

Wat ga je precies onderzoeken?

  • Waterdoorlaatbaarheid van de tuinbodem: hoe lang staan er na een flinke regenbui plassen in jouw tuin? Trekt het snel weg of blijft het staan? Met de waterdoorlaatbaarheidstest onderzoek jij hoe snel het water jouw bodem intrekt.
  • Gezondheid van de tuinbodem: in elke bodem zitten schimmels en bacteriën. Zij helpen met de afbreuk van planten- en dierenresten en houden de bodem gezond. Maar soms zitten er verkeerde schimmels en bacteriën in of groeien ze te hard. Is jouw bodem in balans? Dat check je met de tuinkerstest.
  • Soorten bodemdieren: niet elk bodemdier houdt van dezelfde omstandigheden. Vrij droge of juist natte grond, veel voedingsstoffen of juist weinig… smaken verschillen. Maar er zijn maar weinig dieren die van extremen houden. Door op zoek te gaan naar verschillende bodemdieren en het aantal per soort te tellen, krijg je een idee of jouw bodem in balans is.  Van 22 september tot en met 4 oktober 2023 zijn de bodemdierendagen, een goed moment om dit onderzoek te doen!
  • Verschillende regenwormen: deze bodemdieren hebben een belangrijke taak in jouw tuin. Ze maken gangen in de bodem, waardoor er water en lucht bij kan. Zo kunnen jouw planten lekker groeien. En als die planten, maar ook dieren sterven, ruimen ze de restjes netjes voor je op. Je telt hoeveel verschillende soorten regenwormen jij in jouw tuinbodem hebt.

Tips voor verbetering

Ben je klaar met je bodemcheck? Dan krijg je via de e-learning ook nog allerlei praktische tips om de bodem in jouw tuin te verbeteren als dat nodig is. Zo help jij een handje mee om de Nederlandse bodem gezonder te maken.

Onder het Maaiveld

De Tuinbodemcheck kwam tot stand door een samenwerking van IVN Natuureducatie en Onder het Maaiveld. Onder het Maaiveld is een driejarig programma van IUCN NL, De Vlinderstichting, het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) en het Centrum voor Bodemecologie. Samen met andere organisaties werken zij aan een structurele verandering in de omgang met onze waardevolle bodem. Het doel? Herstel van het bodemleven in Nederland als basis voor een gezonde natuur en een gezonde maatschappij. Onder het Maaiveld wordt mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij.

Onder het maaiveld

Ontdek meer over

Deel deze pagina