Bodemdieren en insecten in het Rijksmuseum

Bodemdieren en insecten in het Rijksmuseum

Onder het Maaiveld 13 oktober 2022

Meer dan 1000 kleurrijke vlinders, harige spinnen, kriebelkevers en glimmende padden krioelen dit najaar door het Rijksmuseum. Tot en met 15 januari is daar de tentoonstelling Onderkruipsels te zien. Ontdek de meest bijzondere kleine kriebelbeestjes tijdens de familiemaand in oktober!

Over de tentoonstelling

Bij de tentoonstelling zie je hoe insecten en andere kleine beestjes gedurende de geschiedenis van hun slechte imago afkwamen. Ze werden eerst geassocieerd met de dood en de duivel, maar later kregen kunstenaars en wetenschappers oog voor hun schoonheid. De tentoonstelling gaat over de verwondering voor de kleine wereld en over de fascinerende relatie tussen kunst en wetenschap.

onderkruipsels

Workshops en activiteiten

De maand oktober is familiemaand in het Rijksmuseum en staat in het teken van kriebelbeestjes ontdekken, bestuderen én zelf knutselen. Kom bijvoorbeeld naar het insectenlab om de beestjes van heel dichtbij te bewonderen, doe mee met een workshop mieren maken of ga mee op de speursafari.

Krioelende kriebelbeestjes in de klas

Met het w-onderwereld lespakket neem jij leerlingen mee naar de fascinerende wereld onder de grond. Waarom is een gezonde bodem zo belangrijk en wie wonen er allemaal in de bodem? Samen met Onder het Maaiveld ontwikkelden wij dit gratis lespakket om kinderen te leren over het belang van al die krioelende beestjes.

Meer leren?

Bodemdieren zijn diertjes die net boven of onder de grond leven. Ze zijn onder te verdelen in 10 hoofdgroepen: de regenworm, naaktslak, huisjesslak, spinachtigen, pissebed, miljoenenpoot, duizendpoot, kever, mier en de mol. In iedere groep zitten weer meerdere soorten, zoals de tuinslak of de segrijnslak, de tuinwolfspin en de hooiwagen. Wij hebben allerlei bijzondere weetjes en filmpjes over bodemdieren op een rij gezet.

Deel deze pagina