Vragen week 5

De duiven zitten met hun snavels in mijn potje met sla,  wat moet ik doen?

Mijn slaatje groeit, maar de blaadjes krijgen een andere vorm, is dat goed?
Dat is heel erg goed! De eerste twee blaadjes van je plantje zijn de kiemblaadjes. Als het plantje verder gaat groeien krijgt het pas zijn echte blaadjes en die zijn vaak heel anders van vorm. Schrik ook niet als de kiemblaadjes geel worden en afsterven. Dat gebeurt heel vaak. De echte blaadjes groeien gewoon lekker door, net als de rest van je plantje.

Vraag van ons aan jullie:
Louwra zegt het al in ons filmpje: Ga deze week eens aan de slag met het maken van een mooie vogelafschrikker! Deel je foto’s en leuke ideeën op #vanzaadjetotslaatje!

moestuin
Recept met een bosuitje
Het ‘kontje’ van je bosui staat inmiddels lekker te groeien in je vensterbank. Dit ‘kontje’ is meestal afval, als je bosuitjes in de winkel gekocht hebt om op te eten. Nu heb je misschien wel speciaal om mee te kunnen doen aan #vanzaadjetotslaatje bosuitjes gekocht om het kontje te gebruiken! De bosuitjes zelf, die je overhoud als je de kontjes eraf gesneden hebt, kun je dus alvast lekker opeten. Dat kan rauw in je slaatje, of bak er pittige pannenkoekjes van.

Moestuin 
Recept voor bosuipannenkoekjes

Ingrediënten:
- 5 bosuitjes
- 300 gram bloem
- 200ml heet water
- Snufje zout
- Zonnebloemolie

Gereedschap:
- Een kom
- Een spatel of vork
- Je handen
- Een theedoek
- Een deegroller
- Een koekenpan
- Geduld!

Aan de slag:
- Doe de bloem en het zout in de kom en schenk er langzaam water bij terwijl je blijft roeren met een spatel of een vork.
- Kneed met je handen het beslag tot een soepele bol. Bedek het deeg vervolgens met een theedoek en laat het dertig minuten rusten.
- Snijd ondertussen de uitjes zo dun mogelijk.
- Verdeel het deeg in vier delen, bestuif je werkblad met wat bloem en rol de vier delen met deegroller uit tot vier dunne pannenkoeken.
- Smeer de pannenkoeken in met een heel klein beetje olie en sprenkel hier rijkelijk de bosuitjes over. Rol de pannenkoeken daarna op en laat ze rusten voor 10 minuten.
- Rol het deeg met de deegroller opnieuw uit tot een pannenkoek, net zo groot als de koekenpan waarin de pannenkoek wordt gebakken.
- Doe een beetje olie in de pan en leg de pannenkoek erin. Bak iedere kant van de pannenkoek zo’n drie minuten op een middelhoog vuur.