Vragen week 1

Heb jij een vraag voor Marieke en Louwra? Laat het weten via #vanzaadjetotslaatje op Facebook of Instagram.

Vraag 1: Hoe maak ik gaatjes in mijn potjes?

Vraag 2: Hoeveel potjes/ bakjes heb ik nodig?
Je hebt minstens 4 potjes nodig omdat we 4 verschillende groentes gaan zaaien. Maar meer mag natuurlijk ook! Als je kleine potjes hebt, kan daar natuurlijk niet zo veel in groeien!

moestuinJe kunt ook alles in 1 grote emmer (10 liter) zaaien of in meerdere emmers! In de zakjes zaad zit genoeg voor emmers vol!

Vraag 3: Welke grond kan ik het beste gebruiken?

Willen je ouders goede grond voor in de pot kopen en denken ze, hellep, wat moet ik nu kiezen? Potgrond of moestuingrond, bemeste tuinaarde, compost…… Als je potgrond gaat kopen zie je dat er heel erg veel soorten zakken grond blijken te bestaan. Wat moet je nu kiezen?

Niet geschikt: (Bemeste)  tuinaarde, Compost (Alleen compost is niet geschikt voor in een pot) 

Wel geschikt: Potgrond of Moestuingrond. Het meest milieuvriendelijk en gezond is het om potgrond met organische meststoffen en met kokosvezel in plaats van turf te kopen.

Vraag 4: Hoeveel potgrond heb ik nodig?
Dat hangt natuurlijk af van de grootte van je potjes! Zakken potgrond vind je meestal in 10, 20 of 40 liter. Als je kleine bakjes gebruikt heb je aan een zak van 10 liter genoeg. Een gewone huishoud emmer is 12 liter. Met een zak van 10 liter houd je dan nog een mooie rand over om water te geven!


moestuin