Webinar Tiny Forest plantmethode Bomen en struiken

Webinar Tiny Forest plantmethode

 

Op 28 oktober 2021 was het webinar over de Tiny Forest plantmethode. Dit was tegelijk de gezamenlijke aftrap van het plantseizoen. In 2022 wordt het handboek Tiny Forest plantmethode weer aangepast en tijdens het webinar stonden we alvast stil bij drie aanpassingen in de methode.

Programma en inhoud webinar

In dit webinar blikken we vooruit op het plantseizoen, dat loopt van november 2021 tot en met maart 2022. Hieronder vind je het programma en een korte toelichting van de verschillende onderdelen.

Onderdeel Door
Intro en welkom Daan Bleichrodt
Veldverkenning en bosgemeenschappen Karin van Toor
Plantlijst samenstellen en ontwerp maken Maarten Bruns
Bodemtest en bodembewerking Essi Laine
Educatie in de Tiny Forest Anouk Otto

Bodemtest

Essi Laine werkt bij Hoek hoveniers en is al sinds de aanplant van het eerste Tiny Forest in Zaandam betrokken bij het project. Zij reisde mee naar India om te leren over de methode en legde misschien wel de meeste Tiny Forest van Nederland aan. In haar presentatie laat Essi zien op welke manier zij de bodem test en hoe ze op basis van die test de bodem bewerkt. We graven dus niet meer standaard een meter diep, maar gaan uit van maatwerk. Ze laat ook het grootste probleem van bomen in de stad zien, verdichting van de bodem.

Veldverkenning in oude boskern

Karin van Toor plantte in 2017 als eerste particulier een Tiny Forest in haar eigen tuin. Ondertussen heeft zij zestig tuineigenaren opgeleid en geholpen om een eigen minibos te planten. Tijdens haar presentatie laat ze zien hoe je een veldverkenning uitvoert in een oude boskern, en waar je deze oude boskernen kan vinden bij jou in de buurt. De veldverkenning is een belangrijke stap in het vaststellen van de bosgemeenschap en daarmee de boom en struiksoorten die in jouw Tiny Forest geplant worden.

Verspreiding bomen en planten

Maarten Bruns zette samen met Daan Bleichrodt het Tiny Forest programma op. Hij begon als vrijwilliger met het planten van de Tiny Forest in zijn eigen stad Utrecht. Na een ontmoeting van Dr. Kazue Fujiwara, dé pupil van Akira Miyawaki begon hij anders te denken over de verspreiding van bomen en struiken door het plantvak. Dr Fujiwara raadde hem namelijk aan om de climaxbomen, zoals eiken, beuken en lindes in het midden te plaatsen en de heester en struiken daar omheen te planten. Zo krijg je een opbouw van hoog naar laag.

Webinar terugkijken?

Karin, Essi en Maarten laten zien welke aanpassingen er zijn in de veldverkenning, de bodemtest en bodembewerking en de verspreiding van bomen en struiken in het plantvak.

Vragen?

Heb je nog vragen naar aanleiding van deze video, zoek dan even contact via ons contactformulier.

Ik heb een vraag

Ontdek meer over

Deel deze pagina