Rust en resultaat in het Tiny Forest jongerenteam 

Rust en resultaat in het Tiny Forest jongerenteam 

IVN Stadsvergroeners 16 maart 2022

Femke, 25 jaar, is kernteamlid van het Tiny Forest jongerenteam. Een Tiny Forest is een stukje bos ter grootte van een tennisbaan met inheemse boomsoorten. Het is een biodiverse oase aan vlinders, vogels, insecten en planten. Samen met scholen en buurtbewoners worden de minibosjes aangelegd. Het Zuid-Hollandse jongerenteam zorgt voor het onderhoud van de bosjes en zet activiteiten op om deze zorg weer terug onder te brengen bij de buurtbewoners. Femke: “Het leukste aan deelnemen aan het jongerenteam is samen met leeftijdsgenoten bezig zijn voor en in de natuur. De resultaten die we tot nu toe hebben bereikt, motiveert om nog meer Tiny Forests op te knappen die dit nodig hebben.”  

Waarom een Tiny Forest? 

Zo’n stukje Tiny Forest in de stad is een groene en gezonde plek om elkaar te ontmoeten en om te leren over de natuur. Ook maakt het een stad meer resilient voor de effecten van klimaatverandering. Het slaat namelijk vele liters regenwater op, zorgt voor verkoeling, neemt CO2 op uit de omgeving en stimuleert biodiversiteit. Natuur in de buurt maakt ook mensen weerbaarder – we ervaren minder stress en stress gerelateerde klachten. Femke beaamt dit: “In de natuur zijn helpt mij om de dagelijkse hectiek te vergeten en tot rust te komen.”

De zwerm en bijenhotels

Het jongerenteam is er voor zowel het onderhoud van de aangelegde bosjes als het bevorderen van de betrokkenheid van de buurt. Vanuit die betrokkenheid zal de zorg en aandacht voor de Tiny Forests in de toekomst weer door scholen en buurtbewoners worden opgepakt. De sfeer binnen het jongereninitiatief is open en bestaat naast het kernteam uit de ‘zwerm’: “Onze zwerm*, mensen die zich betrokken voelen bij de Tiny Forest missie, bestaat inmiddels al uit 25 deelnemers. Zij kunnen zich opgeven voor een of meerdere klusdagen om te helpen bij het onderhoud.” Het kernteam bereidt de klusdagen zorgvuldig voor en stelt heldere doelstellingen over wat ze precies als team willen bereiken. Op welke locatie gaan ze aan de slag, hoeveel mensen en welke gereedschappen zijn er nodig? Tijdens zo’n klusdag is er ook volop ruimte voor creativiteit: “Op twee plekken hebben we een bijen/insectenhotel neergezet. Het bouwen van deze hotels was een erg leuke en leerzame ervaring. Het kostte een hoop tijd en energie, maar het resultaat is het helemaal waard! Nu hopen dat de insecten ervan gaan genieten!”

tiny forest jongerenteam femke

Heb ik hier wel de tijd voor?

In het dagelijks leven is Femke naast haar baan als kwaliteitsmedewerker vaak in de klimhal te vinden en zet ze zich in voor Scouting. Ze twijfelde daarom nog even: kon ze dit er nog wel bij hebben? Uiteindelijk heeft ze er geen spijt van gehad: “Je leert een hoop over de natuur en het organiseren van activiteiten. Ik zal mijn ervaringen binnen het team nooit meer vergeten en voor altijd bij me dragen.” Weet je zelf nog niet zo goed waar je moet beginnen en of je wel de tijd hebt? Femke adviseert om activiteiten in jouw omgeving te bekijken en te ontdekken op welke manier jij het leuk vindt om je in te zetten. “Zelf ben ik in aanraking gekomen met het Tiny Forest jongerenteam via een advertentie op social media. Ik zag de advertentie voorbijkomen en dacht; hier wil ik me voor inzetten!”. Er is altijd wel wat te doen, geeft ze aan, of je nu veel of weinig tijd hebt.  

Genieten van kleine stukjes natuur

Inmiddels zijn er tientallen Tiny Forests aangelegd in Nederland. Femke: “Ik vond het erg leuk om op social media te zien dat de gemeente waarin ik woon ook drie Tiny Forests wil gaan aanplanten. Bij dit project binnen mijn gemeente probeer ik dan ook betrokken te blijven en te helpen waar dit mogelijk is, om het zo tot een succes te brengen. Kinderen leren een hoop van dit bos en kunnen lekker gaan genieten van dit kleine stukje natuur.”

  • Ben jij enthousiast geworden door Femke’s verhaal? Je bent van harte welkom in het Tiny Forest jongerenteam. Meld je aan voor het kernteam of de Whatsapp groep voor de activiteiten en updates.
  • Benieuwd naar andere jongerenprojecten binnen IVN? Kijk op de JongIVN website.
  • Wil jij meer weten over het Tiny Forest initiatief? Op de website lees je o.a. over het ontstaan van het Tiny Forest concept, biodiversiteits- en klimaatmitigatie- onderzoek en hoe je zelf aan de slag kan.

* De term ‘zwerm’ komt uit de organizing methodiek. Deze methodiek wordt gebruikt om mensen aan te moedigen om anderen in staat te stellen om samen meer impact te maken. Benieuwd naar deze organizing methodiek? Als IVN-lid kun je op het intranet (OnsIVN) meer lezen in de groep ‘Hoe schep je een zwerm?‘. (Geen lid? Je kunt je IVN contactpersoon vragen om je toe te voegen aan deze OnsIVN-groep als externe).

 

 

Deel deze pagina