Over Tiny Forest®

Een Tiny Forest® is een dichtbegroeid, inheems bos ter grootte van een tennisbaan. Dit bos is niet alleen een prettige plek voor vlinders, vogels, bijen en kleine zoogdieren, maar ook voor mensen. Kinderen leren in het buitenlokaal over de Nederlandse natuur en buurtbewoners ontmoeten elkaar op een prettige en gezonde plek.

Tiny Forest® 

Tiny Forest is een concept dat bedacht is door de Indiase ingenieur Shubhendu Sharma (CEO Afforestt). Hij baseerde zich weer op de bosbouwmethode van de Japanse bomenexpert Akira Miyawaki. Dr. Miyawaki ontwikkelde in de jaren ’70 een methode om natuurlijke, inheemse bossen te herstellen. Hij legde ruim 1.700 bossen aan, waarvan 96,7% zich binnen tien jaar tot een veerkrachtig ecosysteem ontwikkelden. Shubhendu Sharma raakte geïnspireerd door Miyawaki’s aanpak en vertaalde de werkwijze naar een stadsomgeving. 

Al vanaf de aanplant van het eerste Tiny Forest in Zaandam zijn de minibosjes mateloos populair. In heel Nederland en ook over de grens plopten allerlei ‘Tiny Forest’-initiatieven op. Sommige van deze initiatieven weken wel erg veel af van het gedachtengoed van Sharma en Miyawaki. In overleg besloten IVN en Sharma om van Tiny Forest een Registered Trademark ® te maken. Op deze manier kunnen we zorgen dat bosjes die de naam Tiny Forest dragen aansluiten bij het gedachtengoed van Sharma en Miyawaki en bovendien een sociale aanpak voor buurt en school hebben.

Het begin van Tiny Forest in Nederland

In december 2015 haalde IVN ingenieur Sharma naar Nederland voor een bijzonder initiatief: het planten van het eerste Tiny Forest van Europa. Samen met Sharma, gemeente Zaanstad, Hoek Hoveniers, schoolkinderen en buurtbewoners plantte IVN het eerste Tiny Forest, midden in de stad. Na vijf jaar zijn de eerste resultaten positief. De snelle en gezonde groei verraste de hovenier en de stadsecoloog van Zaandam.

Accepteer cookies

Inmiddels zijn samen met gemeenten, scholen en buurtbewoners al tientallen Tiny Forests in Nederland gerealiseerd.
Bekijk waar de minibossen liggen

Effecten

  • Een Tiny Forest stimuleert biodiversiteit: het bos van 200 m2 bestaat uit veel verschillende soorten bomen. Deze bomen trekken weer insecten en vogels aan.
  • Het bos brengt natuurbeleving dichterbij. De afstand tussen mens en natuur is groter dan ooit. Een Tiny Forest voor de deur prikkelt de nieuwsgierigheid en geeft mensen de kans om de natuur in de eigen leefomgeving te ontdekken en daarover te leren.
  • De aanleg van Tiny Forests vergroot de waterbergingscapaciteit, verbetert de luchtkwaliteit, en gaat hittestress tegen.
  • Tot slot heeft een bos een positief effect op de gezondheid: meer natuur in de buurt kan zorgen voor minder stress en stressgerelateerde klachten.

Over IVN

IVN werkt aan een (be)leefwereld waarin contact tussen mens en natuur vanzelfsprekend is. Door verstedelijking, digitalisering en ons drukke bestaan is de kloof tussen mens en natuur groter dan ooit. Een Tiny Forest in de buurt verkleint de kloof tussen mens en natuur en brengt ook buurtbewoners dichter bij elkaar.

Postcode Loterij

NPL logoHet project Tiny Forest wordt mede mogelijk gemaakt door de steun van de deelnemers van de Nationale Postcode Loterij. Elke buurt zijn eigen minibos, dat is de droom. IVN heeft in 2018 een bedrag van €1,85 miljoen ontvangen van de Postcode Loterij om in vier jaar tijd honderd Tiny Forests in Nederland te realiseren.

TF NPL cheque Tiny Forest - credit Roy Beusker Fotografie.