Kersverse natuurgids Thecla houdt van natuur in de buurt

Utrecht 22 september 2023

Thecla van Zijl is een kersverse natuurgids bij IVN Amersfoort. Samen met 18 andere studenten behaalde ze vorige maand haar diploma en gaat ze aan de slag als natuurgids. Haar passie ligt in het enthousiasmeren van mensen en hen laten genieten van de natuur. Ze deed tijdens de opleiding een brede basiskennis over de natuur op. “Ik had best vaak een ‘Aha!’-moment.”

We lopen door de Wijk Vathorst naar het gebied waar Thecla haar afstudeeropdracht deed. Ik krijg een mini-bomenexcursie en we lopen langs platanen, berken, wilgen en de es. “Die gaten daar in de gevels van die woningen waren bedoeld voor zwaluwen, maar nu nestelen daar vaak mussen en mezen.” Dan komt het gesprek al gauw op de liefde voor de natuur en de natuurgidsenopleiding.

Wat in het vat zit

“Als kind ging ik vaak met mijn ouders wandelen op zondagmiddag. Het liefst was ik op of bij het water. Ik werd lid van de jeugdwerkgroep van IVN Voorburg. Schitterend vond ik het. Ik wilde altijd biologie studeren, maar toch werd het een andere studie. Een tijd lang heb ik niet heel actief iets met natuur gedaan. Ik werkte, kreeg een gezin en was druk met andere dingen. Maar de liefde voor de natuur bleef. Toen ik meer tijd kreeg volgde ik een tuincursus en een wandelcoaching-opleiding. Maar ik miste kennis van de natuur. Mijn achterbuurvrouw was razend enthousiast over de IVN-natuurgidsenopleiding die zij had gevolgd. Mijn interesse werd gewekt en ik schreef me in.

Creatieve oplossingen

Onze groep begon tijdens Corona. De eerste lessen volgden we online. Ik heb veel bewondering voor het docententeam. Zij bedachten keer op keer oplossingen, zodat we toch met kleine groepjes op afstand de natuur in konden. We begonnen met 23 studenten, waarvan 19 uiteindelijk hun diploma hebben gehaald. De opleiding is best intensief. Een keer per twee weken hadden we een avond les en de zaterdag erop een excursie. Daarnaast moesten we opdrachten uitwerken, wat neerkwam op ongeveer 8 uur studiebelasting per week. Niet iedereen kon dit combineren met hun drukke leven.

Natuurkennis rijker

Ik heb heel veel geleerd tijdens de opleiding, ook tijdens mijn stage bij de plantenwerkgroep. Ik heb een brede basiskennis over de natuur opgedaan en had best vaak een ‘Aha!’-moment. We leerden ook over werkvormen. En dat het bijvoorbeeld belangrijk is dat je altijd met je gezicht naar de groep toe staat. Je moet mensen niet vol willen stoppen met kennis, vaak wil je te veel. Sommige mensen die mee lopen bij een excursie, hebben zelf veel kennis over de natuur. We leren dan ook van elkaar. En het gaat niet alleen om kennis, maar ook om het beleven.

Natuur dichtbij

Door de opleiding en mijn eindopdracht heb ik ook veel interesse gekregen voor de natuur in de buurt. Ik heb met een groepje de polder Arkemheen bestudeerd, dat was ons onderzoeksgebied.  Wat groeit en leeft er? Hoe verandert het gebied in de seizoenen? Voor mijn educatieve eindopdracht heb ik zelf in deze wijk Vathorst een excursie verzorgd. Natuur is ook dichtbij. ‘Moet je zien hoe mooi deze stamper is! Ik heb mijn loep mee, wil je ook even kijken?’

Eigen manier van gidsen

Mijn kracht als gids is dat ik mensen enthousiast kan maken. Ik leer mensen over de natuur, maar overlaad hen niet met kennis waar ze niet op zitten te wachten. Ik wil mensen laten beleven wat de natuur te bieden heeft. Als ik een groep begeleid als gids, vind ik het prettig om te weten hoeveel mensen er meedoen aan een activiteit. Dit is niet altijd van tevoren bekend. Ik bereid me goed voor en zorg dat ik voldoende opdrachten bij me heb om uit te kunnen kiezen.

Duiken in een natuurgebied

De komende tijd ga ik samen met andere IVN-ers op de vrijdagmiddag wandelexcursies organiseren om meer ervaring op te doen. Het liefst ga ik elke keer een ander gebied in. Dan kan ik daar helemaal induiken en me helemaal in dat natuurgebied verdiepen. Uiteindelijk wil ik zelf wandelingen hier in de buurt op gaan zetten. In februari ga ik voor het eerst alleen gidsen. Dat wordt mijn echte vuurdoop.”

 

Wil je ook de Natuurgidsenopleiding volgen?

Meer informatie over de IVN Natuurgidsenopleiding

Ontdek meer over

Deel deze pagina