Vrijwilligers-ontmoetingsdag in de natuur

Vrijwilligers-ontmoetingsdag in de natuur

Noord-Holland 25 mei 2022

Elk jaar komen Noord-Hollandse IVN-vrijwilligers en beroepskrachten bij elkaar op een ontmoetingsdag. Op 21 mei waren we te gast bij IVN Twiske. In de ochtend en middag werden twee rondes excursies georganiseerd. Het werd een actieve dag boordevol ontmoetingen, inspiratie en activiteiten in de natuur.

De groep IVN-ers verzamelde zich bij Zorgboerderij De Marsen. Louwra Postma van IVN Noord-Holland heette iedereen welkom. Lidy Ridder van IVN Twiske vertelde over de zorgboerderij, de jonge boeren, de geschiedenis en bijzonderheden van het natuur- en recreatiegebied. Zo stamt de naam af van een riviertje met de naam Zwischen, dat al in 1100 wordt genoemd. Het bijzondere van het gebied is, dat er verschillende biotopen voorkomen en daarmee ook veel verschillende flora en fauna. Zo vertoeven wel 120 vogelsoorten in het gebied.

De Molen

Toen was het tijd om op excursie te gaan. Je kon kiezen voor een fietsexcursie, een wandeling naar Ratteneiland of De Blokken en een bezoek aan de molen. Lidy nam een groep mee naar de Twiske Molen. De molenaar vertelde honderduit over deze 500 jaar oude molen, die nog steeds wordt gebruikt als gemaal om het waterpeil te stabiliseren. De hybride molen draait deels op de wind en deels elektrisch. We mochten binnen een kijkje nemen en kregen een rondleiding over het terrein met de prachtige moestuin, fruitbomen en geiten. Samen met IVN, Landschap Noord-Holland en vrijwilligers, zorgen ze op deze plek met hart en ziel voor biodiversiteit en cultuurbehoud.

collage molenNa de eerste excursie lunchte de groep samen in de tuin. Het lunchbuffet van Flora’s Kitchen en de zelfgemaakte soep van Zorgboerderij De Marsen smaakten heerlijk! Na de lunch kon iedereen de Zorgboerderij verkennen.

De Blokken

Henk Strijker van IVN Twiske nam een groep mee naar De Blokken, een stukje Twiske waar de natuur helemaal haar eigen gang gaat. De wandeltocht voerde langs grote grazers en een poel met prachtige gele bloemen en tientallen blauwe libellen. Tijdens de wandeling deelde Henk allerlei weetjes. Wist je bijvoorbeeld dat lokale honing helpt tegen hooikoorts? En dat koeien en stieren kleurenblind zijn? Hij liet ons de Moeraspaardestaart zien, die je in dit gebied niet zou verwachten. Henk raakte niet uitgepraat. Een gouden IVN speldje prijkte op de bodywarmer van de Henk. ‘Die heb ik gekregen voor mijn 40-jarige jubileum. Ik ben er heel trots op! Ik heb dit gebied leren kennen en ik heb de Twiskeritis gekregen. Ik vind het nog steeds fantastisch om hier te gidsen. Zo lang ik kan lopen, zal ik dit blijven doen.’

collage de blokken

Borreltijd op de boerderij

Na de excursie kwam iedereen weer bij elkaar op de boerderij om gezellig na te praten en te borrelen. Blij en vol inspiratie keerde iedereen weer huiswaarts. Er werden contacten gelegd, gesprekken gevoerd en van de natuur genoten. Wat een fijne ontmoetingsdag met mooie excursies op deze prachtige plek.

Hier vind je een leuk filmpje van een van de deelnemers.

ontmoetingsdag collega totaalFotografie: Rogier Reker en Mathilde Lawalata.

 

Deel deze pagina