Natuurmomentje Marjori: De natuur als ‘go to’

Natuurmomentje Marjori: De natuur als ‘go to’

Noord-Holland 19 december 2022

Een wandelexcursie door de Vrije Veer, een klein bijzonder stukje groen in Amsterdam Nieuw-West, was voor Marjori een aangename eerste kennismaking met IVN. Toen zij dit jaar wederom bij een activiteit aansloot, ging het balletje rollen. Nu is Marjori de groene motor achter de Instagram pagina van IVN Amsterdam. Haar enthousiasme trok binnen no time nieuwe volgers aan.

Hoewel Marjori als kind al graag buiten kwam, ontstond haar échte passie voor natuur pas als volwassene tijdens een burn-out. Zij bezocht het park toen steeds vaker, langer en aandachtiger, waardoor zij zich niet alleen beter ging voelen, maar ook steeds meer ging waarnemen. En schrijven.  “Ik zie in de natuur alleen nog maar verhalen en doe je dat met hier en daar een knipoog, dan ben je binnen de kortste keren in een goed humeur!”

Balans met social media

Hoewel mensen haar in eerste instantie als extravert zullen bestempelen, is het tegendeel dichter bij de waarheid. “Ja, ik trek me snel terug bij veel prikkels, maar als je makkelijk en graag alleen bent, loop je ook het risico een ‘kluizelientje’ te worden. Toen me dit jaar opeens weer die fijne IVN wandeling van jaren geleden te binnen schoot, heb ik me dan ook meteen als lid aangemeld!” Marjori helpt nu als vrijwilliger IVN Amsterdam op Instagram. “Omdat ik een haat/liefde verhouding heb met social media, was het wel even spannend of het extra druk zou geven, maar druk is er totaal niet. IVN is wat dat betreft de perfecte organisatie om gewoon te kunnen ‘zijn’. Dat werkt.”

Steeds meer tegels eruit

De link met groen zat er al vroeg in. “Eigenlijk volkomen onbewust hoor, want de natuur was er gewoon. We woonden namelijk pal tegenover het Vliegenbos in Amsterdam Noord en middenin dat kleine bos, lag de korfbalvereniging. Wanneer we bij de sloot speelden, vond ik de kikkers en salamanders altijd geweldig, maar de mooiste herinnering was als we ‘s avonds door het bos liepen op weg naar het korfbalveld om te trainen. Dan zag en hoorde je de uilen! En liep je dezelfde route overdag, dan vond je uilenballen.   

In 2009 kregen we een huis met een tuin. Helemaal betegelen en hier en daar wat potten met bloemen en planten, leek me een geweldig idee. Ik had immers niets met tuinieren. Maar aangespoord door de vogels bij de buren, haalde ik steeds opnieuw een rij tegels eruit om te vervangen met groen. Het is nu een tuin vol gefladder, gezoem en geritsel en ook hang ik heel wat met m’n neus boven de minivijver. Nu op m’n 50ste vind ik die kikkers misschien nog wel fascinerender dan toen. In m’n volgende boek komen ze dan ook zeker weer voor!”

De natuur als ‘go to’

“Buiten in de natuur zijn, levert veel op. In welke stemming je ook bent, je haalt er altijd wel iets uit, waar je op dat moment behoefte aan hebt. Voor mij is het mijn ‘go to’ in goede en slechte tijden en ik hoop dat anderen dat ook zo (gaan) ervaren. Alleen óf in gezelschap. En voor gezelschap, zit je bij IVN dus goed: je ontmoet nieuwe mensen, komt op verschillende plekken, lacht wat, praat wat, leert wat. Voor jong en oud zit er wat bij. O, en als je dan in de natuur bent, maak dan ook eens een foto of filmpje. Misschien kunnen we die dan delen op social media…?”

Benieuwd naar de instagram pagina van IVN Amsterdam? Neem eens een kijkje!

Meer van Marjori? Kom gerust langs

Wil je je ook inzetten als vrijwilliger? 

 

Marjori Hong 2 IVN Amsterdamfoto: Paul Koene

Deel deze pagina