Hulp gezocht bij groene schoolpleinen Zaanstad

Hulp gezocht bij groene schoolpleinen Zaanstad

Noord-Holland 24 januari 2022

Op 19 januari kwamen bestuurders van alle Zaanse basisscholen, gemeente Zaanstad, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, provincie Noord-Holland, Zaans Natuur & Milieu Centrum en IVN Natuureducatie bij elkaar om een impuls te geven aan het natuurlijker inrichten en educatief gebruiken van de Zaanse basisschoolpleinen. Een groen schoolplein is namelijk niet alleen goed voor de biodiversiteit en klimaatverandering. Het helpt kinderen ook om meer te bewegen, fijner samen te spelen, van alles te leren over natuur en zich weer beter te kunnen concentreren in de les.

Natasja Groothuismink, wethouder onderwijs: “Ik zie alleen maar pluspunten en zou willen dat buitenactiviteiten integraal onderdeel worden van het onderwijs. Daar willen we als gemeente graag aan bijdragen”.

Wessel Breunesse, wethouder Klimaatadaptatie: “Het is mij wel wat waard als die betegelde schoolpleinen groener worden, wij dragen bij met beplanting, menskracht en advies”.

Directeur Marc van de Geer van Basisschool Het SchatRijk, die al een groen schoolplein heeft; “Er wordt anders gespeeld en dat zijn kinderen niet meer gewend. Dus in het begin loop je kilometers pleisters te plakken, maar na 3 maanden is dat over. En dan zie je ook bij gymlessen dat de motoriek verbeterd is”. Het goede voorbeeld van Het SchatRijk wordt overgenomen door de koepel van Agorascholen. Zij nemen zich voor in 10 jaar alle schoolpleinen aanzienlijk groener maken. En dat inspireert vervolgens andere scholen, zoals die van de scholenkoepel Zaan Primair.

De gemeente Zaanstad lanceerde tijdens de bijeenkomst de website over het vergroenen van schoolpleinen. Iedereen kan hier tips en informatie vinden om met een groen schoolplein aan de slag te gaan. Ook staat er op de site omschreven welke ondersteuning de gemeente, Zaans Natuur & Milieu Centrum en IVN Natuureducatie aanbieden.

De bestuurders waren eensgezind: “Wij willen dit heel graag, maar we kunnen het niet alleen. We hebben kinderen, ouders, wijkbewoners en sponsors nodig die dit ook belangrijk vinden en de handen uit de mouwen willen steken. Een groen schoolplein kost tijd en geld. Iedereen die daarbij wil helpen is enorm welkom. Want het is het dubbel en dwars waard, voor onze toekomst en die van onze kinderen!”

 

vergroenen schoolpleinen

V.l.n.r.: Natasja Groothuismink, wethouder Onderwijs Zaanstad

Wessel Breunesse, wethouder Klimaatadaptatie Zaanstad

Brigit Schumacher, voorzitter College van Bestuur Zaan Primair Openbaar Onderwijs

Rien Spies, lid College van Bestuur St. Agora Bijzonder Onderwijs

Deel deze pagina